Als je cv slimmer is dan jij…

Stel je voor, terwijl je nog steeds probeert te begrijpen hoe die koffiemachine op kantoor werkt, is er al een AI-recruiter die je cv tot op de letter analyseert. Deze machines zijn serieus goed, maar laten we eerlijk zijn, als AI de wervingswereld kan overnemen, waarom zou je dan niet je eigen sollicitatie-bot kunnen hebben? Jouw persoonlijke sollicitatie-bot kent je cv beter dan je oma je favoriete koekjesrecept kent, en het gebruikt je psychografische profiel om de meest charmante sollicitatie te schrijven die de recruitment-robots ooit hebben gezien. Wie weet, misschien krijg je binnenkort een gesprek met een chatbot die je sollicitatie bekijkt en zegt: “Je hebt de baan! Maar kun je ook de robotdans doen?

Dus, beste vrienden, laat me je meenemen op een wild avontuur in de wereld van AI. Wees voorbereid op enkele bijzondere wendingen terwijl we praten over GPTs, de chatbots van de toekomst die binnen handbereik van iedereen liggen nu.

Stel je voor: ik was virtueel op de OpenAI Developer Conference – het evenement dat niet alleen een conferentie was, maar een vreemde mix van een sciencefictionfilm en een Tech-rommelmarkt. In een zaal vol ontwikkelaars en Tech-nerds voelde het alsof ik me in een andere dimensie bevond. En toen gebeurde het… de onthulling van GPTs – het moment waarop de AI-wereld nooit meer hetzelfde zou zijn!

Wat zijn die GPTs eigenlijk?

GPTs, ofwel “Geweldige Persoonlijke Taal-machines,” laten je AI-magie creëren zonder dat je een code-wizard als ik hoeft te zijn. Het is als het hebben van een chatbot-assistent die luistert naar je en dan vervolgens een hele specifieke “eigen” chatbot voor je maakt, met alle mogelijkheden die ChatGPT je biedt op het gebied van tekst, afbeeldingen, search, analyse, maken van grafieken, schrijven van computercode, etc. En je kunt er zelfs geld mee verdienen via de GPTstore !

Mijn eigen GPT-creaties

Ik kon het niet laten om meteen mijn eigen GPTs te bouwen, en laten we zeggen dat het een lachwekkende ervaring was. De eerste, naar aanleiding van mijn recente boek over de toepassing van Ethische AI in de HR-praktijk, is een chatbot die ethische vraagstukken over de toepassingen van AI in de wereld van Human Resources bespreekt. De andere is de “Sollicitatie Bot,” gevoed met mijn cv en meer en alles wat ik weet over de werkgever. Het is alsof ik een digitale tweeling heb die weet wie ik ben, hoe ik in elkaar zit en heel scherp reageert op lastige vragen.

Het mooie is dat je hem niet alleen een opdracht mee kunt geven, zoals: “Je bent nu een sollicitatie chatBot van Marco van Hurne”, maar ook dat je hem net als reguliere “Large Language Models” (de model basis van onder andere ChatGPT) kunt trainen op je eigen content. En dat heb ik dus gedaan. Wat zit er nu in mijn eigen “Sollicitatie-bot”:

  1. Mijn cv
  2. Een twintigtal super vacatures waarop ik graag zou willen solliciteren (opgeslagen op LinkedIn)
  3. Mijn psychografisch profiel van Februari dit jaar (ACT test)
  4. Een aantal boeken die ik heb geschreven over de onderwerpen waar ik mee bezig wil zijn: Digitale Transformatie, Machine Learning en AI en HR.
  5. Artikelen die ik heb geschreven over diverse onderwerpen die handig zijn voor de sollicitatie
  6. Een lijst met 200+ Questions & Answers (gegenereerd door Bard, en daarna handmatig nagelopen) die ter sprake kunnen komen tijdens een interview.

Nu is het ook handig, om werkgever specifieke content te uploaden in het model. Denk aan artikelen, White papers, alles wat je kunt vinden wat relevant is voor die werkgever en de vacature waar je geïnteresseerd in bent. Alles wat je kunt vinden over de werkgever geeft jouw bot een meer persoonlijke en vacature gerichte touch.

Je kunt overigens niet onbeperkt uploaden. Het model kan helaas alleen maar gevoed worden met maximaal tien documenten in PDF of Excel (of een afbeelding) en per document maximaal 512MB. Maar in totaal is dat toch al ruim 5Gb aan content en dat moet genoeg zijn voor een sollicitatie-bot.

Je kunt hier de twee bots uitproberen(*):

  1. HR Advisor Ethical AI” (**)
  2. Sollicitatiebot

(*) Heb je wel ChatGPT plus voor nodig.

(**) Download het boek Mens versus Machine over Ethische AI of Schrijf je in voor de workshop Ethische AI in HR.

Hoe maak je nu je eigen GPT?

Allereerst, om je eigen GPT te maken, of om ermee te werken, heb je ChatGPT plus nodig. Linksboven verschijnen je bestaande GPTS’en en via “Explore” ga je naar het scherm om je eigen GPT aan te maken

clip_image002

Dit is het scherm dat je vervolgens ziet. Met de + start je met het creëren van je eerste GPT. Zoals je kunt zien heb ik er al twee: de Interview Bot en de HR-Advisor.

clip_image004

In de GPT Builder word je door middel van de bekende GPT interface middels een vraag en antwoord spelletje door het maken van de chatbot geloodst. Heel recht-toe-recht-aan allemaal.

clip_image006

Onder het onderdeel “Configure”, kun je onder de motorkap wat zaken veranderen. Dit is zeker de moeite waard, want hierin kun je de documenten uploaden die je wilt gebruiken om je eigen GPT te trainen.

Vanwege de beperkingen van het aantal documenten (10) is het handig om, wanneer je veel documenten hebt, deze te mergen in een PDF tool (Ik gebruik zelf PDFGear, daarin is ChatGPT geïntegreerd en kan alles wat je met de betaalde versie van Adobe kunt doen, maar dan voor niets).

clip_image008

In het linkergedeelte van het scherm maak je de chatbot, terwijl je in het rechterscherm een werkende preview te zien krijgt van hoe de bot er in het echt uit komt te zien. Je kunt de bot dan testen en in het linker scherm onder “configure” weer tweaken, totdat het door jou gewenste resultaat eruit komt. Dat tweaken doe je vervolgens weer in het “instructions” scherm.

Onder “Configure ” kun je ook een reeks “voorbeeld vragen” aanmaken. Vragen die een recruiter (in dit geval), of een gebruiker in het algemeen, zou stellen. Dit als conversation starter zeg maar. Let goed op wat de AI als antwoord hierop teruggeeft, want je zult zien dat dit een van de meest gebruikte onderdelen zal zijn die gebruikers zullen testen.

clip_image010

Wanneer je klaar bent met je bot moet je hem nog publiceren. Je hebt daarvoor een drietal opties. Local, alleen voor jou, alleen voor mensen met de link of openbaar. In dat laatste geval komt de bot uiteindelijk ook in de GPTs marktplaats terecht. Persoonlijk zou ik niet willen dat een bot die over mijn persoonlijke gegevens beschikt door het grote publiek gebruikt wordt. Maar gelukkig staat de middelste optie standaard aan.

clip_image012

En voila ! De bot is gepubliceerd. Nu kun je de URL van de bot delen en kun je ook de statistieken van de bot bekijken (hoe vaak gebruikt). Je bot is terug te vinden onder de sectie My GPTs.

clip_image014

De impact op de markt

Door de komst van GPTs zal de markt van micro-SaaS-tools op zijn kop worden gezet. Micro-SaaS tools zijn bijvoorbeeld websites die content genereren voor specifieke doeleinden, zoals het maken van een vacature-tekst tegen betaling, of het schrijven van SEO teksten. Onder water maken deze AI content tools bijna allemaal gebruik van de ChatGPT API. Voorheen was het maken van gespecialiseerde tools op basis van ChatGPT een klus voor de pro’s, maar nu kan iedereen met een abonnement op de Plus versie zijn eigen tools bouwen.

Transformatie van de markt

Deze democratisering van AI-tools opent de deuren naar een wereld vol niche-oplossingen. Van educatieve tools tot klantenservicebots – de mogelijkheden zijn eindeloos.

Voor kleine bedrijven en onafhankelijke makers is dit een gamechanger. Op maat gemaakte AI-tools bouwen die passen bij hun behoeften kan leiden tot efficiëntere workflows en betere klantervaringen.

Met de lancering van de GPT Store staan we aan de vooravond van een nieuw tijdperk. Een tijdperk waarin delen, samenwerken en ook geld verdienen aan AI-tools centraal staat.

Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen met mijn twee bots en hoe creatief jullie een bot hebben ingezet voor jullie praktijk.

Geef een reactie