Heeft UWV de wet overtreden? En zo ja, wanneer gaat UWV dit corrigeren? Een nieuw perspectief – 2

Logo(type) UWVEnige tijd geleden heb ik een vijfdelige serie afgerond die zich richtte op de zeer ondoorzichtige en mogelijk onfatsoenlijke handelswijze van UWV bij de toekenning van een van oorsprong Europese tender aan het vrijwel onbekende Nederlandse technologiebedrijf 8vance. Onderaan dit artikel staan de links naar de individuele artikelen van die reeks.

Om de geheugens op te frissen; volgens Computable had UWV een referentencheck gedaan:

Aan het begin van de aanbesteding is er een marktoriëntatie geweest en daaruit kwam 8vance als een van de geschikte partijen. Toen is er een analyse gedaan ter voorbereiding op de uitnodiging ter inschrijving. Daaruit bleek dat 8Vance toch niet door de schifting zou komen vanwege de referentencheck. Daarbij wordt gekeken bij hoeveel andere partijen de oplossing al draait. Dat was bij 8Vance op dat moment nog in onvoldoende aantal. Maar na het aanbestedingsproces, dat enige tijd liep, bleek dat het bedrijf inmiddels wel voldoende referenten kon opvoeren. Vandaar dat het UWV de onderhandelingen met 8Vance kon starten.

Volgens deze verwoording zat 8vance een beetje op het vinkentouw met betrekking tot het aantal referenties die het bedrijf kon overleggen. Maar met de hakken over de sloot heeft ze het toch gehaald. Het leek me inzichtgevend om zelf ook eens naar de referenties van 8vance te kijken. En ik kan verklappen dat het een schokkende ervaring is geweest.Referenties van 8vance

Volgens de website van 8vance zijn dit haar referenties:

Homepage 8vance, referenties
Homepage 8vance, referenties

De twee referenties die niet in dit screenshot worden getoond zijn Balans en Jobliebe. En dat geeft dus in totaal 8 potentiële referenties die door UWV in theorie  kunnen zijn onderzocht. En die ik nu online ga bezoeken.

UWV
UWV is natuurlijk pas een referentie na het ondertekenen van de overeenkomst en feitelijk dan nog niets eens, want er is nog geen enkele component zichtbaar/live. En dat gaat zover ik weet ook voorlopig niet gebeuren. UWV telt dus niet mee.

Alliander
Alliander is volgens eigen zeggen geen klant van 8vance, maar maakt via Arbeidsmatchplatform gebruik van 8vance. Opvallend/vreemd dat 8vance Alliander noemt en niet Arbeidsmatchplatform. Tenslotte is dit een stichting die bij de KvK staat ingeschreven. Verder kan ik me niet voorstellen dat UWV in 2021 of 2022 naar Arbeidsmatchplatform heeft gekeken gezien de huidige staat van deze toepassing. Alliander kan om die redenen dus niet meetellen.

WVI (Wijsolliciterenvoorjou)

WVI is een (zeer) kleine bemiddelaar, dit is de homepage:

Homepage WVI
Homepage WVI

 

Het sollicitatieformulier van WVI is bijzonder te noemen, maar ik kon geen integratie met 8vance ontdekken. Maar een mogelijke verwijzing naar 8vance is te vinden in de privacyverklaring, waar gesproken wordt over één of meer externe verwerkers, daar zou 8vance er één van kunnen zijn.

Omdat ik geen vermelding van of zichtbare integratie met 8vance heb kunnen vinden heb ik WVI opgebeld. Zij gaven aan dat ze gebruik maakten van 8vance als hun cms. Zij wisten verder ongevraagd te melden dat 8vance een issue heeft met de beschikbaarheid/betrouwbaarheid van de toepassing, maar dit terzijde.

WVI gebruikt 8vance, alleen doen ze dat niet geintegreerd met de WVI website. Gezien de kwaliteit van de website van deze bemiddelaar en de door WVI geuite ontevredenheid over de applicatie ga ik er niet vanuit dat 8vance WVI als referentie aan UWV heeft opgegeven.

TU Delft
Dat is een heel grote naam en daarmee natuurlijk zeer interessant voor 8vance als potentiële referentie. Maar in de privacy verklaring van de TU Delft komt de naam van 8vance niet voor. Wel de naam van Lumesse, de huidige leverancier van het ATS voor TU Delft. Daarmee lijkt het onwaarschijnlijk dat 8vance door TU Delft wordt gebruikt, maar mogelijk is er een dochter entiteit die hier iets mee doet. IK heb daarom contact opgenomen met de TU Delft data security afdeling die mij melden dat Flex4Sure, Jobliebe of 8vance geen partijen zijn waarmee zij zaken doen.

En off-topic, wat een gruwelijke werken-bij site heeft TU Delft. Arme, arme geïnteresseerden die met deze interface aan de slag moeten. Ik ga er maar vanuit dat de TU geen schaarsteprofielen heeft.

Doorwerker
Doorwerker is een echte gebruiker van 8vance. Let maar op:

Vacaturedetailpagina Doorwerker
Vacaturedetailpagina Doorwerker

 

Als ik op de knop Reageer nu (wat betekent dat eigenlijk? En dan heb ik het nu over het overbodige “nu”) klik dan kom ik op 8vance uit met dit beeld:

Profielscherm 8vance met pop-up
Profielscherm 8vance met pop-up

WTF? Doorwerker wil een connectie met mij maken? Ik zat toch op Doorwerker en niet op 8vance? Wat is dit nou weer. En het lokkertje is dat ik van extra diensten kan profiteren die zij aanbieden?? Welke extra diensten? En waarom heeft Doorwerker dit niet zelf tegen mij gezegd? Volstrekt vaag en bijzonder suspect. Ik klik dan ook op de knop NEE:

Sollicitatiebevestiging Doorwerker binnen 8vance
Sollicitatiebevestiging Doorwerker binnen 8vance

Kataplof! Ik blijk zomaar op de functie van Doorwerker te hebben gesolliciteerd. Daar weet ik helemaal niets van! Ik heb op een knop Reageer geklikt niet op een knop Solliciteer! En het wordt nog erger:

Profielscherm 8vance – Favorieten
Profielscherm 8vance – Favorieten

Baffle them with bullshit. Nu wordt ook eens gesuggereerd dat Doorwerker en Jobliebe dezelfde club zijn? Wat is hier in hemelsnaam aan de hand. Ik kan me niet voorstellen dat deze site als referentie is opgegeven door 8vance… Mogelijk ook omdat Doorwerker waarschijnlijk een nieuwe loot aan de 8vance familie is aangezien er pas zeer recent iets over Doorwerker op de 8vance site is gezegd.

Daarnaast is Sjaak van Heukelum partner/directeur bij Doorwerker, volgens zijn LinkedIn profiel. Van Heukelum is via Le Patron bv deels eigenaar van Le Patron Innovatie bv die op haar beurt samen met 8vance Matching Technologies bv het bedrijf Flex4Sure bv uitbaat, ook wel bekend als Jobliebe… Doorwerker tel ik dus ook maar niet mee als referentie…

En dit roept nog een andere vraag op. Moet ik nou bij alle alle minder bekende partijtjes een bestuurderscheck doen?

IFF
Ik had er nog nooit van gehoord, maar IFF is blijkbaar een grote toko. Er zijn echter geen Nederlandstalige vacatures te vinden:

Vacaturezoekresultaatpagina IFF
Vacaturezoekresultaatpagina IFF

Ook deze mogelijke klant is vast niet als referentie opgegeven aan UWV.

Balans

Balans is een intermediair voor werk binnen laboratoria en procestechniek. Maar meteen op de eerste vacature op de homepage geklikt en vervolgens direct naar het sollicitatieformulier. Waar ik ontdek dat om te kunnen solliciteren ik tweemaal (!) een wachtwoord moet invoeren. En waarom moet ik me ‘stiekem’ registreren? Daar is geen enkele noodzaak voor. Overigens wordt er op het sollicitatieformulier niet gesproken over solliciteren maar over gegevens opslaan (?). Klik:

Sollicitatieformulier Balans
Sollicitatieformulier Balans

Ik kom op een dead-end pagina uit waar de (niet-actieve, maar actief lijkende) actieknop de tekst gesolliciteerd bevat. Ook wel een usability dingetje. Ik word verder vluchtig bedankt voor mijn sollicitatie en dat was het. Of is er toch meer…

Ik heb een klein handigheidje toegepast om dit te vinden:

Inlogscherm 8vance – Balans
Inlogscherm 8vance – Balans

 

En dit:

Profielscherm 8vance met pop-up
Profielscherm 8vance met pop-up

Er is op de achtergrond dus wel iets gereserveerd in 8vance, maar het lijkt niet te worden gebruikt. Even bellen… Helaas bleek Balans telefonisch onbereikbaar. Wel vreemd voor een intermediair.

Jobliebe
Jobliebe is een handelsnaam van Flex4Sure en de bestuurders van Flex4Sure zijn Le Patron Innovatie en 8vance Matching Technologies. Jobliebe telt dus niet mee als referentie, ik ga er vanuit dat UWV deze referentie ook niet heeft beoordeeld.

Slotopmerkingen
Het rijtje van 8 klanten dat 8vance op haar website vermeldt is op zich al vrij klein maar is nog een stuk minder dan het lijkt, en zeker voor een organisatie als UWV is het daarmee wel een zeer schrale bron om op basis hiervan een refentie-onderzoek (met blijkbaar positieve uitkomst!) te kunnen doen. Maar liefst 6 van de 8 klanten (UWV, Alliander, TU-Delft, Doorwerper, IFF en Jobliebe) horen niet in het rijtje thuis, WVI en Balans zijn kleine tot zeer kleine bemiddelaars die daarmee geen voor de hand liggende referenties voor UWV zijn. Er is dus eigenlijk niet één serieuze kandidaat voor UWV te vinden op basis van een eigen opgave door 8vance.

Wat meteen de volgende vraag oproept: heeft UWV nou eigenlijk wel een referentie-onderzoek gedaan? Die vraag heb ik even voorgelegd aan UWV. En zoals gebruikelijk reageert snel op mijn verzoek. Alleen is het ook gebruikelijk dat ik met hun antwoord niet veel opschiet:

Een referentencheck is altijd standaardonderdeel van een aanbestedingsprocedure. Die hebben wij in dit geval dus ook gedaan.

Verder kunnen wij daar geen uitspraken over doen.

Ik lees ‘kunnen’ als ‘willen’, maar ik kan er niets aan veranderen…

Een andere vraag is natuurlijk, heeft 8vance aan UWV referenties opgegeven die niet op haar website staan? Ik zou me zomaar kunnen voorstellen dat de partners in het Arbeidsmatchplatform (Alliander, Enexis Groep, KPN, Stedin, TenneT, Van Gelder Groep BV en Van Voskuilen Groep) zijn genoemd. Want dat zijn natuurlijk wel allemaal grote en respectabele partijen. Arbeidsmatchplatform is weer een ander verhaal:

Arbeidsmatchplatform.nl: ik skill, jij skillt, wij skillen

Arbeidsmatchplatform.nl: ik skill, jij skillt, wij skillen. Deel 2

deel 3 volgt op korte termijn

Wordt vervolgd.

Heeft UWV de wet overtreden? En zo ja, wanneer gaat UWV dit corrigeren? Deel 5

Heeft UWV de wet overtreden? En zo ja, wanneer gaat UWV dit corrigeren? Deel 4

Heeft UWV de wet overtreden? En zo ja, wanneer gaat UWV dit corrigeren? Intermezzo

Heeft UWV de wet overtreden? En zo ja, wanneer gaat UWV dit corrigeren? Deel 2

Heeft UWV de wet overtreden? En zo ja, wanneer gaat UWV dit corrigeren?

Geef een reactie

1 Comment
 • Erik Ester
  says:

  We hadden graag contact met je gehad over waar het bij je misging. We werken hard aan verbeteringen aan onze website. Die is op dit moment helaas nog niet zo stabiel als we graag zouden zien. De komende 3 maanden lossen we dat op. Waarom je je bij ons wilde inschriijven is mij een raadsel en dat je dat dan in dit artikel meeneemt kan ik niet volgen. Dat je een pagina binnen 8vance kan vinden is wat mij betreft logisch. We draaien volledig op 8vance. Echter maken we geen gebruik van de websitemogelijkheden van 8vance. We gebruiken de api. Je woordgebruik in dit artikel komt op mij tendieus over. Dat is m.i. niet nodig. Feiten spreken voor zich. Fact checking is meer dan een keer proberen te bellen. Het is niet zo moeilijk om me op linkedin te vinden en contact te zoeken.
  We werken met op dit moment wat mij betreft qua matching het allerbeste wat je in de markt kunt krijgen. Mijlen ver voor op de concurrentie. We werken al jaren met de AI van 8vance. Daar zijn we heel tevreden over. Ik snap de keuze van het UWV voor deze technologie.

  Mvg,

  Erik Ester
  Balans