De braakbal van de week: Jobrapido

Jawel, dit is de eerste aflevering van een nieuwe serie, zoals een paar dagen geleden aangekondigd. En dat wordt een serie waarbij ik eens in de week privacy praktijken van vacature-aggregatoren onder de loupe neem. En dan gaat het natuurlijk in het bijzonder om de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Inderdaad, in de afgelopen weken heb ik uitgebreid stilgestaan bij een uitzonderlijk grote braakbal (hoewel geen vacature-aggregator) maar het online recruitment domein zit tjokvol overtreders van deze wet. Begin sarcasme: Waar de overheid natuurlijk strak op handhaafd /Einde sarcasme.

Jobrapido bijt het spits af, en met een goede reden. Want dit is de homepage van Jobrapido van een paar dagen geleden:

Homepage Jobrapido

Homepage Jobrapido

Confused? Don’t be. Dit is gewoon de homepage van Jobrapido maar dan achter een groot, zwart gordijn. En met een heel bijzondere pop-up vóór dat gordijn. Want Jobrapido wil gewoon heel, heel, heel erg graag jouw e-mail adres. Wat ze verpakken als een dienst aan jou, via de vacature verzendservice. ‘Aardig’ van Jobrapido, en zo krijgen ze lekker veel e-mail adressen van nietsvermoedende bezoekers die denken dat ze hun e-mail adres moeten achterlaten om verder te kunnen.

Maar nietsvermoedende werkzoekers doen nog veel meer als ze op de knop ACTIVEREN klikken, in de hoop om daarna vacatures te zien. Want onder die alle aandachttrekkende rozerode knop staat in een ienimini  lettertype het volgende:

Door te klikken op de knop Activeren, abonneert u zich op onze Job Alert en erkent u het Privacybeleid, Gebruiksvoorwaarden, de Informatie over Toestemming met betrekking tot de semantische analyse, verwerking van uw zoektermen evenals de vacatures waarop u klikt en solliciteert. Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het GooglePrivacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Oftewel, de bezoeker gaat, meestal onvermoed, akkoord om als een humancentiPad te eindigen. Of is er iemand die maar liefst vijf (!) links gaat doorlezen, waarbij in ieder geval de eerste drie links de bezoeker naar onleesbare content (tenzij jurist) leiden. En waarom ga ik akkoord met zowel het privacybeleid van Jobrapido als het Privacybeleid van Google? Dezelfde vraag voor gebruiksvoorwaarden en servicevoorwaarden. Nee, he?

Na het klikken op de knop ACTIVEREN, wordt het scherm grijs en komt er een CAPTCHA tevoorschijn. De schaamlap voor luie Internet boeren die hun onvermogen om bots van bezoekers te onderscheiden afwentelen op haar bezoekers van vlees en bloed:

Jobrapido, CAPTCHA
Jobrapido, CAPTCHA

CAPTCHA’s zijn een belediging aan bezoekers van vlees en bloed en dienen verboden te worden.

Als ik deze, vermijdbare horde heb genomen, krijg ik dit te zien:

Jobrapido: Vacature-alert pop-up
Jobrapido: Vacature-alert pop-up

Zou Jobrapido werkelijk zo arrogant zijn te denken dat ik naar Jobrapido kom om een droombaan te vinden? Dream on zou ik zeggen. En hoe moet ik ACTIVEREN begrijpen in relatie tot VOEG ZE TOE? Voeg ik mijn keuzes toe, of zou ik mijn oorspronkelijke keuze overschrijven als ik op VOEG ZE TOE klik? Prettig verwarrend en altijd goed voor het beinvloeden van de spanningsboog van een bezoeker.

Ik klik op NEE BEDANKT en krijg dit te zien:

Jobrapido: reactie op keuze vacature-alert pop-up
Jobrapido: reactie op keuze vacature-alert pop-up
 

gepersonaliseerde baanaanbiedingen”… Ben ik de enige of zie jij ook ineens op maat gemaakte vacatureteksten voor je geestesoog verschijnen? Wat een onzin…

Na op OK te hebben geklikt, heb ik in mijn spam box gekeken en daar zat de bevestigingsmail van Jobrapido:

Jobrapido, bevestiging e-mail adres
Jobrapido, bevestiging e-mail adres

Goed om te weten, ik kan mijn zoekopdracht verwijderen in de afdeling ‘Mijn zoekopdrachten’. Alleen heb ik geen idee waar ik deze moet zoeken.

En daar is het ienimini lettertype weer:

U ontvangt deze e-mail omdat u zich hebt geabonneerd op de Job Alert-service en akkoord bent gegaan met Jobrapido’s Gebruiksvoorwaarden, Privacybeleid en Informatie over Toestemming over de semantische analyse, verwerking van uw zoektermen en de vacatures waarop u klikt en solliciteert. Als u besluit om u niet te abonneren op de service, klik dan niet op de bevestigingslink en de registratie zal worden geweigerd.

Gelezen? Leuk om te zien dat de laatste regel in ienimini lettertype een escape bevat. Ik ben benieuwd hoeveel ontvangers deze tekst actief hebben gelezen en op basis daarvan hebben besloten de knop niet te klikken.

Ik heb vervolgens mijn e-mail adres bevestigd en heb daarnaa direct op de Jobrapido site gekeken of ik mezelf kon verwijderen:

Jobrapido: mijn account
Jobrapido: mijn account

Ergens een verwijderfunctie gezien. Nee, he? Dus mijn e-mail adres zit nu, waarschijnlijk voor eeuwig, in de database van Jobrapido. In limbo.  Gelukkig is het mijn spam e-mail adres dus daar heb ik geen last van. Maar het geeft heel in het kort weer hoe e-mail adressen kunnen worden gevangen.

Een paar dagen lang wordt ik zwaar gespamd door Michelle en Mila om mij te attenderen op fantastische, gepersonaliseerde droombanen:

Jobrapido: e-mail overzicht vacature alert van enkele dagen
Jobrapido: e-mail overzicht vacature alert van enkele dagen

En als ik op Uitschrijven link in een e-mail klik, krijg ik dit te zien:

Jobrapido: afmelden vacature-alert
Jobrapido: afmelden vacature-alert

Alles gericht op obfuscatie in de hoop dat de bezoeker zich vergist en per ongeluk op de knop ACTIVEREN klikt. Omdat het de primary call-to-action lijkt.

En hiermee komt een einde aan een stoomcursus e-mail adressen van nietsvermoedende bezoekers verzamelen. Bezoekers die misschien nooit meer op Jobrapido (willen) komen.

Het feit dat Jobrapido een vacature-aggregator is maakt het verhaal nog net iets ranziger. Het is een beetje een mus die staat te pronken met de veren van de pauw en daardoor e-mail aalmoezen kan verzamelen.

En privacy

En dan is er nog dit:

De AVG vereist expliciete toestemming voor de verwerking van persoonsgegevens, en deze toestemming moet duidelijk en bewust door de gebruiker gegeven worden, zodat er geen twijfel bestaat over de intentie om persoonsgegevens te verstrekken en de verwerking daarvan te accepteren.

Kunnen we het er over eens worden dat Jobrapido nadrukkelijk niet aan deze eis voldoet? De toestemming met het Privacybeleid wegfrommelen in een ienimini lettertype onder een kanon van een knop waarvan de knoptekst geen enkele intentie geeft dat hier een privacy verklaring bewust wordt geaccepteerd.

En daarmee is Jobrapido de eerste braakbal van de week. En het bevind zich in bijzonder gezelschap.

Geef een reactie