Het is vandaag tijd voor alweer de 7e people aggregator van de 3e generatie, Rival. Eerder besteedde ik in deze reeks al aandacht aan Entelo , Eightfold, hireEZ, HeroHunt, SeekOut en 8vance. Waarbij Entelo overigens ook al bestond als people aggregator van de 2e generatie.
Maar wat is een people aggregator van de 3e generatie eigenlijk? Of beter gezegd, wat is het niet? Goeie vraag! People aggregators van de 2e generatie (zoals TalentWunder (bestaat nog altijd), Crystal, TalentBin (gekocht door Randstad), Connectifier, Gild Source, Entelo (bestaat nog altijd), 3Sourcing, Connect6, Swoop, HiringSolved, Recruitment Edge) waren/zijn zonder uitzondering point solutions. Maar voor de ondersteuning van een recruitment/sourcing proces is dat niet erg aantrekkelijk. Vandaar de derde generatie, waarbij de sourcing component (en daarmee de ‘oude’ people aggregator functionaliteit, lees: personen database) onderdeel is van het sourcing/recruitment proces.
Wat niet is veranderd, is het feit dat ook die nieuwe oplossingen hun brondata moeten zien te vergaren op basis van op het Internet beschikbare ‘publieke’ bronnen. En de één doet het wat ‘beter’ dan de ander, als je op de volumes aan vermelde persoonsprofielen gaat. Grofweg gaat het dus de meer dan één miljard en 500 miljoen persoonsprofielen. Wat natuurlijk een ongekende hoeveelheid is. En waarvan we binnen de EU met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid kunnen zeggen dat de privacy van de onderliggende natuurlijke personen hierbij wordt geschonden.
Genoeg algemeen gereutel, laten we is kijken naar de people aggregator van vandaag: Rival! Met een homepage die niet bepaald tot de verbeelding spreekt:
Veel zwart is… weer eens iets anders. Of zou Rival soms weten dat ze zwarte praktijken bezigt bij het samenstellen van de personen database?
Via een mouseover van de global navigation (product suites) krijg ik onderstaand beeld:
Rival: homepage with Rival Recruit product suite
Rival zegt meer dan 700 miljoen passive candidate profiles in haar database te hebben en dat klinkt als een contradictio in terminis. Een candidate is een actor (een werkzoekende die gesolliciteerd heeft), en hoe kan een candidate dan passief zijn? Inderdaad dat kan niet. De natuurlijke personen in haar database zijn niet passief, ze zijn in een overweldigende meerderheid onwetend over het feit dat Rival hen in haar database heeft gesjoemeld. Maar daar zal Rival niet om malen. Tenzij Rival er voor zou kiezen om omzet te gaan maken in Europa…
Er is ook nog een ‘detail’pagina over candidate sourcing:
Rival: ‘detailed’ information on candidate sourcing
Op deze pagina spreekt Rival niet meer over passive candidate profiles maar zegt ze:
Unlock the power of 700 million embedded candidate profiles with the ultimate HR Recruitment and Talent Acquisition Solution
De term passive is verdwenen, daarvoor is de term embedded in de plaats gekomen. Het woord candidate is, nog steeds ten onrechte, gebleven. Als een persoon uit deze databse wordt benaderd door een sourcer/recruiter die Rival gebruikt dan is die persoon met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid niet op de hoogte dat hij/zij/x in de database van Rival zit. En zou hij/zij/x mogelijk actie richting Rival nemen om uit deze database verwijderd te worden. Maar de kans dat dit de pers haalt, is bijzonder klein. Dus het zal Rival aan de kont roesten