Swipework AI: Tinder voor banen en TikTok voor de arbeidsmarkt? Echt niet!

Logotype en logo SwipeworkNee, het gaat hier niet om vacaturesite voor glazenwassers, maar om een videovacaturesite voor generatie Z. Wat mij per definitie diskwalificeert maar in het diepst van mijn gedachten voel mezelf nog altijd 20, dus heb ik als zelfbenoemde Gen Zetter deze app maar eens een bezoekje gebracht. Voordat ik begin met mijn ervaringen eerst nog even wat vrolijkmakende achtergrondinformatie. Zoals deze:

De tijd van saaie vacatureteksten is voorbij. Niek van Schootbrugge (30) en Maarten ter Velde (29) zijn de drijvende krachten achter Swipework, een nieuw platform dat de vacaturemarkt drastisch wil veranderen. Met video in plaats van tekst en een gebruiksvriendelijke app wil Swipework het aloude solliciteren opfrissen en jong talent eigentijds aanspreken.

Dag legioenen vacaturetekstschrijvers. Als LLM’s je niet brodeloos maken dan gaat Swipework dat wel doen… Weg met die vacaturetekst, video is beter. Overigens moest ik wel ouderwets gniffelen toen ik de titel van het artikel zag: Talent inlijven? Zo ziet solliciteren van de toekomst eruit: ‘Swipework is Tinder voor banen’. Het is alweer de derde Tinder in een korte tijd, dit zijn de andere twee:

Ik hoop dat mijn ervaring met Swipework aanzienlijk beter zal zijn dan met de vorige tweeTinder wannabees… Want dat was droefmakend.

En nog wat informatie:

Swipework is de eerste TikTok voor de arbeidsmarkt: een ‘videojobplatform’ in de vorm van een app voor smartphones. Met behulp van videovacatures en kunstmatige intelligentie wil de Amsterdamse startup het zoeken naar een baan voor generatie Z ‘leuker, transparanter en gemakkelijker’ maken.

‘Geen saaie tekstvacature dus, de video komt centraal te staan’[…] ‘Het zijn video’s van bijvoorbeeld dertig tot zestig seconden, waarbij bedrijven kunnen laten zien hoe leuk het is om daar te werken. Daarnaast neemt AI de saaie taken voor je uit handen, zoals het opstellen van een cv.’

Is Swipework nou een Tinder of een TikTok voor de arbeidsmarkt? Hoogste tijd om Swipework te gaan ervaren. Wens me geluk…

De homepage
Dit is de homepage van Swipework:

Homepage Swipework
Homepage Swipework

Swipe yourself to the job you really want. Ik kan het me niet voorstellen, maar

Er is ook nog wat informatie om twijfelaars definitief over te halen:

Homepage Swipework, 2
Homepage Swipework, 2

All your friends (3.000?) gebruiken Swipework. Ik heb helemaal geen vrienden… Mijn vrienden geven Swipework een 4.8… op welke schaal? 1 – 5, 1 – 10, 1 – 100? en dan vooral de laatste: 60% of your friends that found a job they love and make money with?? Wat zegt Swipework nou eigenlijk?

Maar vanaf nu schakel ik over naar mobiel, want daar gebeurt het allemaal. Na de app te hebben gedownload en mijn inschrijving bevestigd kom ik op onderstaand scherm terecht:

Startpagina Swipework
Startpagina Swipework

Ik stel mij voor GenZ te zijn en ik heb me net als door een registratie- en confirmatieproces geworsteld dus ik wil nu zo langzamerhand een video zien. Daarom klik ik fluks op de knop Ik kijk graag even kort rond:

Video StackBird – Swipework
Video StackBird – Swipework

En daar is de eerste videovacature. Korte clipjes van lachende, mogelijk werkende mensen met een lekkere beat er onder. Zo ziet een video vacature eruit. Ik kan overigens niet swipen (Tinder) maar ik heb hiervoor een rood kruis of een mintkleurig (?) hartje voor tot mijn beschikking. Swipen door de vacaturevideo’s gaat op naar boven – naar beneden.

Opvallend detail is dat niet-onbelangrijke informatie (functietitel, aantal uur, en de link Lees meer) in eerste instantie verborgen zijn achter de aanzienlijk grotere en vettere tekst Net klaar met je studie?

Het is opvallend dat alle bedrijven 10 vacatures hebben en dat iedere vacature 20 uur per week is. Dat voelt als een bugje.

Maar het wordt pas echt leuk als je op de link Lees verder klikt:

Vacature – Omschrijving – SwipeworkVacature – Omschrijving – Swipework
Vacature – Omschrijving – Swipework

Een vacatureomschrijving tegen de achtergrond van een stilstaande video. Want dat leest zo lekker weg… En in dit geval (niet in alle gevallen die ik heb bekeken) is de vacaturetekst ook nog eens bizar lang; bij elkaar drie schermen lang. Met aan het eind de tegenstrijdige informatie dat het om een full-time baan gaat (eerder 20 uur). De vacaturetekst zelf was niet bepaald op Gen Z toegespitst maar meer een run-of-the-mill vacature van de gemiddelde intermediair. En dan is er nog het verwarrende hartje. Wat doet dat daar? Ik moet mijnvoor/afkeur toch swippen (klikken)?

Overigens is nog niet alle tekstuele informatie bekeken, want er zijn nog twee tabs (Wat je krijgt en Wie ben jij):

Vacature Wat je krijgt, Wie ben jij – Swipeworkimage
Vacature Wat je krijgt, Wie ben jij – Swipework

Opvallend genoeg staat de salarisinformatie niet onder de tab Wat je krijgt, maar in de tab Omschrijving. En de tab Wie ben jij is bijzonder verwarrend

Al met all een verpletterende hoeveelheid schriftelijke informatie om een vacature tot je te nemen. Met aan het begin een volstrekt zinloos (want krakkemikkige employer branding) videootje.

Ik heb ook nog even naar de werkgeverskant gekeken. Dit is er allemaal nodig om een Tinder/TikTok vacature in te voeren binnen Swipework:

Vacatureinvoerpagina Swipework
Vacatureinvoerpagina Swipework

Ik ga er vanuit dat het niet de bedoeling is dat eventueel tewerkgestelde Gen Zetters vacatures binnen Swipework moeten gaan invoeren. Want dan lopen ze vast gillend weg…

Slotopmerkingen

De app ritselt van de bugs en eigenaardigheden, inclusief regelmatig volledig vastlopen. Het is zeker nog geen productierijke app waar reclame voor gemaakt kan worden. Maar meningen verschillen.

TikTok voor de arbeidsmarkt? Laat me niet lachen! Tinder voor banen? Laat me niet lachen! Vergelijk jezelf niet met gearriveerde en succesvolle sites, maar zorg ervoor dat jouw site succesvol kan worden gebruikt door werkzoekenden. Dan word je heel misschien de Swipework voor de arbeidsmarkt. En tot die tijd zou ik vooral mijn mond houden en de app gebruiksvriendelijker maken. Veel gebruiksvriendelijker! En vooral simpeler. Veel simpeler!

Geef een reactie