Lifeshack, solliciteren met een gatling gun!

Logo LifeshackVandaag breng ik een bezoek aan Lifeshack, een AI-applicatie die mijn leven als eeuwige werkzoeker draaglijk zou moeten maken.

Welcome to LifeShack—where we are redefining the online job search experience with security, intelligence, and efficiency.

Our vision involves a secure, closed platform that hosts a wealth of verified and trusted companies, ensuring all listed jobs are legitimate and direct from the employers themselves. By removing the possibility for fraudsters to exploit the system, we safeguard both job seekers and employers.

Nou, wat zeg je ervan? Nobelheid alom, dat moet ik met mijn eigen ogen zien!


De homepage
Dit is de homepage van Lifeshack:

Homepage, Lifeshack
Homepage, Lifeshack

O jee, ik krijg mijn droombaan met AI, dat klnkt toch alweer heel anders en nogal over de top. Ik ben ook tevreden als het een goede en passende baan is hoor, een droombaan is als een eenhoorn; beiden bestaan niet.

Laat ik het maar als onfortuinlijke marketing bemoeienis zien en me er verder niet teveel van aantrekken. Er staan twee beloftes op de homepage die de basis zullen vormen voor mijn beoordeling van de site:

Our AI searches, applies, and lands you top-notch jobs.

Apply to jobs effortlessly and effectively.

Overigens trof ik op de homepage nog meer bijzondere informatie aan, waaronder deze pareltjes:

Homepage, cijfertjes, Lifeshack
Homepage, cijfertjes, Lifeshack

Werkzoekers hebben maar liefst +95%  tijd weten te besparen, al blijft volstrekt onduidelijk waar die tijdsbesparing mee is bereikt, en met welke alternatieve situatie dit is vergeleken? Verder claimt Lifeshack het totaal van +60.000 bedrijven, maar zijn dat dan allemaal verified and trusted companies, zoals ze beloven? Ik begin zo langzamerhand twijfels te krijgen, en zoals zal blijken is die twijfel gerechtvaardigd.

En dan is nog deze pet peeve:

Homepage, Automatic job matching, Lifeshack
Homepage, Automatic job matching, Lifeshack

Bij dit plaatje van een glazenwasser (?) staat deze tekst:

Automatic job matching

LifeShack works by running a job search each day, evaluating the results, and applying to the best matches.

Wat is het nou, Lifeshack? Is het nou matchen of zoeken? Zo ingewikkeld is het niet en het verschil. Maar boven de glazenwasser staat feitelijk al wat Lifehack doet:

Our AI targets exactly the type of roles you are looking for. From there it takes care of everything – searching, evaluating, and applying.

En dat is iets meer dan je zou verwachten, daarom somt Lifehack het nog even op, met plaatjes erbij:

Homepage, Lifeshack functionaliteit. Lifeshack
Homepage, Lifeshack functionaliteit. Lifeshack

Lifeshack laat maar liefts 9 functies zien die zij voor een werkzoeker uitvoert, waarvan er 2 (Work your way en Daily updates) natuurlijk geen echte functies zijn, maar dit is wel een prelude op een enorm uitgebreide werkzaamheden die mij te wachten staan om van deze voordelen (zijn geautomatiseerde motivatiebrieven en volautomatische sollicitaties eigenlijik wel voordelen?) te kunnen genieten.

Laat ik maar beginnen, ik klik op de homepage op de knop SIGNUP:

Aanmaken account, Lifeshack
Aanmaken account, Lifeshack

Kijk eens aan, hier wordt heel sneaky mijn goedkeuring van de Terms of Service en de Privacy Policy verbonden aan de actie Create Account. Niet netjes van Lifeshack.

Vervolgens kom ik in een applicatie terecht waarvan de hoeveelheid aan menu-opties aan de linkerzijde overweldigend groot zijn, en mij veel te lang laten spelen met al die verschillende mogelijkheden:

Lifehack applicatie, ingelogde gebruiker
Lifehack applicatie, ingelogde gebruiker

En ik moet blijkbaar vier stappen doorlopen om tot dat tijdsvoordeel van 95% te komen, wat het dan ook moge zijn. Ik voel de moed al een beetje in mijn schoenen zinken. Als ik op Get Started heb geklikt krijg ik dit te zien:

Enter search details, Lifehack
Enter search details, Lifehack

Ik ben begonnen aan een queeste om een gigantische hoeveelheid informatie te delen met Lifeshack, waar het eerste deel (Enter search details) alleen al uit 5 stappen bestaat.

Bij stap 2 moet ik functienamen opgeven, en dat valt uiteen in een senioriteitsvraag en een zoektocht naar de juiste functienamen:

Enter search details, Enter Job Titles, Lifehack
Enter search details, Enter Job Titles, Lifehack

En die senioriteitsvraag roept, bij mij althans, een vraag of er nu uitgevraagd wordt op het aantal jaar ervaring of op het functieniveau, want executive is geen experience level maar een functieniveau. Ik heb dus voor de zekerheid maar senior gekozen:

Enter search details, Enter Job Titles 2, Lifehack
Enter search details, Enter Job Titles 2, Lifehack

De taxonomie is een draak van een ding en blijkbaar alleen voor de IT-hoek van toepassing. Ik heb er maar wat van gemaakt om toch nog iets aan functies aangeboden te krijgen.

Verder:

Enter search details, Enter Locations, Lifehack
Enter search details, Enter Locations, Lifehack

Het vierde “tabje” betreft locatie, en daar heb ik maar een paar steden gebruikt waar ik bekend mee ben.

En zo komen we op het 5e tabje, de preview:

Enter search details, Review Results, Lifehack
Enter search details, Review Results, Lifehack

Ik vind het allemaal prima, ik voel ondertussen een lichte RSI opkomen. Gauw door naar de volgende stap, het uploaden van mijn cv:

Enter search results, Upload your resume
Enter search results, Upload your resume

O God, ook dit onderdeel bestaat uit meerdere stappen, overigens zijn deze relatief snel te doorlopen, dus spring ik maar door naar stap drie:

Enter application details, Personal Details, Lifeshack
Enter application details, Personal Details, Lifeshack

Het zal toch niet waar zijn, nog meer stappen. Ik sta op het punt om het bijltje erbij neer te gooien, maar de hoop dat het bijnsa voorbij is, wint het van de frustratie. En er zijn maar liefst vier stappen die ik moet doorlopen, maar ik spring meteen door naar de laatste stap waar ik het resultaat van de voorgaande drie stappen kan reviewen. Snagit had wat moeite met dit scherm, maar het grootste deel van de informatie is wel zichtbaar:

Enter application details, Review you information, Lifeshack
Enter application details, Review you information, Lifeshack

Als ik op de groene knop klik krijg ik vervolgens dit te zien

Tarievenpagina, Lifeshack
Tarievenpagina, Lifeshack

Vanzelfsprekend kies ik de Dutch optie en druk op GET STARTED:

Confettipagina, Lifeshack
Confettipagina, Lifeshack

Zelfs als ik klaar ben, zijn er nog drie schermen te doorlopen, hoe is het mogelijk…

Ik krijg het advies om de applications page in de gaten te gaan houden, en dat is geen misplaatst advies. Want nog voordat ik tien keer Lifeshack kan zeggen, stromen de sollicitatiebevestigingen binnen:

Applications page, Lifeshack
Applications page, Lifeshack

Binnen no-time zijn er 13 sollicitaties verzonden door Lifeshack, dit is solliciteren met een gatling gun! Opvallend genoeg resulteerde dat in 14 sollicitatiebevestigingen in mijn e-mail box:

E-mail inbox, 14 sollicitatiebevestigingen
E-mail inbox, 14 sollicitatiebevestigingen

Ik heb per direct de Auto Apply functie uitgezet. En hoewel 14 sollicitatiebevestingen misschien indrukwekkend klinkt, waren ze afkomstig van niet meer dan 4 e-mail adressen. Waarbij sommige e-mail adressen geen enkele relatie vertoonden met de bedrijfnaam. En in vrijwel alle e-mails zag ik in de tekst een zeer waarschijnlijke toekomstige ghosting doorschemeren. Eén voorbeeldje van hoe die bevestigingen er uit zien:

Sollicitatiebevestiging
Sollicitatiebevestiging

Is dit een sollicitatiebevestiging van een verified en trusted employer? If so, dan klopt er iets niet met het verificatieproces van Lifeshack.

En daarmee komt deze bijzonder omvangrijke toertocht ten einde. Maar niet nadat ik mijn account heb verwijderd:

Settings page, Lifeshack
Settings page, Lifeshack

Nou maar hopen dat mijn cv en alle andere informatie door Lifeshack is verwijderd.

Slotopmerkingen
Lifeshack lijkt op een applicatie die is begonnen met mooie intenties en die gaandeweg verdwaald is geraakt in alle functionaliteit die voor deze mooie intenties nodig zijn. En tegelijkertijd waarschijnlijk moeite had om verified en trusted employers te vinden die wilden participeren terwijl er nog geen kandidaat te bekennen was. Het bekende kip-ei probleem bij recruitment.

Geef een reactie