Twee jaar geleden besteedde ik aandacht aan start-up Hireport, met de volgende nabeschouwing:
Is HirePort een voorbeeld van revolutionaire disruptie? Dat lijkt me niet maar dat laat ik graag aan een oordeel in de toekomst. HirePort poolt recruiters en vacatures met behulp van technologie op een manier die me beperkt schaalbaar lijkt. En krijg je nou concurrentie tussen recruiters bij het vervullen van de vacatures en geven werkgevers hun vacatures exclusief aan HirePort?
Hireport schermde namelijk met termen als revolutie en het verstoren van het traditionele model, zoals Quote optekende uit de mond van mede-oprichter Bram Miedema:
Dus wat doet HirePort? ‘Ons platform brengt een revolutie teweeg in de manier waarop tech-bedrijven en recruiters samenwerken,’ blaast medeoprichter Bram Medema maar meteen hoog van de toren. ‘We zijn blij de steun van zulke gerenommeerde ondernemers te hebben, terwijl we doorgaan met het verstoren van het traditionele externe rekruteringsmodel.’
Maar naar nu blijkt is dat toekomstbeeld niet uitgekomen. Tenminste, nog niet. Want HirePort pivot. Van disruptie naar… naar wat eigenlijk? En is AI er dit keer wel bij betrokken? Vragen die om een antwoord schreeuwen.
mt/sprout licht een tipje van de sluier op:
Medema: ‘Op een gegeven moment hadden we honderd vacatures waarvan er maar drie gevuld werden. Dat is een raar percentage. Iedereen was enthousiast over het platform, maar we zagen het niet gaan vliegen.’ Dat had veel oorzaken. Een belangrijke was, dat bedrijven al zaken doen met recruiters en HirePort als extra aanvulling zagen op hun bestaande netwerk. Misschien ook wel als place of last resort om het bekende schaap met de vijf poten te vinden dat voor een prikkie wil werken.
Dat is geen raar percentage, dat is Dr. Doom die naar de uitgang wijst. Vooral ook omdat HirePort al heel snel tot dat inzicht kwam:
Het was in het voorjaar van 2023 een kwestie van één en één optellen. ‘We waren oplossing 21 voor de bedrijven die met recruitment-agencies werken. Die opmerking van grote klanten plantte een zaadje. We besloten bewijs te gaan verzamelen en dieper te gaan interviewen om te zien waar de werkelijke behoefte lag,’ aldus Medema.
Dus enkele maanden na de start was het voor de oprichters al duidelijk dat HirePort die gedroomde revolutie niet gaat brengen. Dat is heel snel. Maar waarom heeft het dan twee jaar geduurd voordat een nieuwe oplossing het levenslicht zag? Helaas geeft het artikel in mt/sprout hier geen antwoord op. Dus heb ik het Miedema zelf gevraagd:
Dat is een vrij complex proces waar je met gelimiteerde info de juiste keuzes probeert te nemen. kost tijd om een nieuwe richting te valideren terwijl je ook de huidige business blijft sturen.
Oke, daar moet ik het mee doen.
Maar wat is HirePort dan nu? Nou, dit:
HirePort besloot zich te transformeren van een marktplaats voor recruiters en hun potentiële klanten naar een leverancier van software waarmee grote bedrijven hun eigen netwerk met recruiters kunnen aansturen.
En dan wel software die naadloos aansluit bij wat bedrijven al hebben draaien voor het vinden en aannemen van mensen, de zogeheten Applicant Tracking Systems (ATS). Die ATS-aanbieders zouden HirePort moeten opnemen in hun pakket, in ruil voor licentievergoeding en een fee per eindgebruiker.
En inderdaad, ik heb nog altijd de letters AI nergens kunnen ontdekken… Dat is toch wel een dingetje
Maar wat ik wel lees is dat HirePort software levert die voortaan via een ATS aan bedrijven geleverd gaat worden.
De homepage
Dit is de nieuwe homepage van HirePort:
Homepage – HirePort
De #1 agency portal? Wat betekent dat nou eigenlijk? En dan in witte letters op een donkerblauwe achtergrond wat cijfers die het beste als eye-candy kunnen worden omschreven. Zonder context kunnen ze op geen enkele manier betrouwbaar geduid worden. Relevanter is het lijstje met 500+ (?!) klanten (?). Ik heb even gezocht wat DHL als ATS gebruikt, en dat is Avature, maar die staat niet op de volgende lijst:
Homepage, ATS lijst – HirePort
De vraag is dus, is ergens een onderdeel van DHL dat geen gebruik wil/hoeft te maken van Avature en daarvoor één van de bovengenoemde ATS’en. Zoiets als een relikwie als het opperarmbeen van Jezus, waarvan er zoveel zijn dat je een heel knekelhuis zou kunnen vullen. En N = 1, daar ben ik me van bewust. Maar me dunkt is wel een vraagtrekkende N = 1.
En dan is er nog dit:
Color me sceptic, maar is er een (grote) werkgever die met software aan de slag gaat waar geen privacyverklaring aan hangt? Meta, OpenAI, Amazon en X springen in mijn gedachten, maar daar blijft het ook wel bij… Maar HirePort claimt meer dan 500 werkgevers als klant te hebben… En die +500 werkgevers hebben allemaal geen due diligence proces? Dat moet een feestmaal zijn voor Autoriteit Persoonsgegevens… o, wacht…
Het is overigens niet zo dat HirePort geen privacyverklaring heeft. Miedema verzekerde me dat dit wel het geval is, maar de beschikbaarheid via de website moet dus nog wel geregeld worden.
Slotopmerking
Net als twee jaar geleden heb ik geen idee of HirePort een blijvertje is/zal worden of dat er een volgende pivot in de boeken staat. BranchOut staat me wat dat betreft nog altijd helder voor de geest. Maar het is beter als het bij één pivot blijft. Verder wens ik HirePort alle succes van de wereld. En ik open de weddenschappen voor het gokken op de datum wanneer HirePort het gebruik van AI aan gaat kondigen.