Werkgevers van Nederland verenigt u…?

Werkgevers van Nederland verenigt u...Dit is een titel van een artikel (wat uiteindelijk een onvervalste reclameboodschap blijkt te zijn) van Geert-Jan Waasdorp dat recent op LinkedIn is gepubliceerd. De titel is een overduidelijke verwijzing naar: Proletarier aller Länder, vereinigt euch!, een manifest waarin arbeiders werden opgeroepen om zich gezamenlijk teweer te stellen tegen de uitbuiting door het kapitalisme. Zijn werkgevers de proletariërs van 2025? Let’s have a look.

Waasdorp geeft ook nog deze introductie mee aan zijn reclameboodschap:

Gaan Nederlandse werkgevers de (Europese) arbeidsmarkt veranderen, het werkgeluk van werknemers verbeteren, matchen op skills en productiviteit verbeteren… ik denk van wel 😉

Toe maar… Ik bereid me geestelijk voor op een pittige beleidsnotitie. Maar dat blijkt helemaal niet nodig te zijn… Integendeel.

Het begint zo:

Ondanks het goed gaat op de Nederlandse arbeidsmarkt en in 2024 alle records (vacatures, werkloosheid, arbeidsparticipatie e.d.) zijn gebroken, is het geen geheim dat de Nederlandse arbeidsmarkt snakt naar een nieuw verhaal.

Dat begint niet al te goed; van twee van de drie genoemde grootheden werd in 2024 geen record gevestigd: het gemiddeld aantal vacatures per maand was in 2023: 119.250, in 2024: 118.833. De werkloosheid (seizoensgecorrigeerd) in 2023: 3,55%, in 2024: 3,66%. De arbeidsparticipatie (bruto en netto) was in 2024 wel hoger dan in 2023. Over e.d. kan in ik vanzelfsprekend geen uitspraken doen. Waasdorp overigens ook niet. En als die records niet zijn gebroken, snakt de Nederlandse arbeidsmarkt niet naar een nieuw verhaal?

We gaan verder, met een stukje stemmingmakerij van de bovenste plank. Stemmingmakerij die pas begrijpelijk wordt als je het door de bril van de verkoper Waasdorp bekijkt:

Inmiddels is er op elke 435 werkenden, één uitzend-, detacherings- of werving- en selectiebureau, werkt meer dan 1 procent van alle mensen in Nederland in de arbeidsbemiddeling als intercedent, interim, bureau of corporate recruiter. Hebben we 2.997 actieve jobboards, een werk.nl dat niet functioneert en heeft Nederland de meest intransparante arbeidsmarkt ter wereld. Niet gek dat werkgevers, werknemers en wervingsprofessionals snakken naar een nieuw arbeidsmarktverhaal, zodat ze minder afhankelijk zijn van partijen als LinkedIn, die te pas en te onpas minder leveren en hun tarieven verhogen, Amerikaanse tech en bureaus.

Don’t shit where you eat, is denk ik de enige passende reactie. Wat een ratjetoe aan ongefundeerde of oncontroleerbare uitspraken over een domein waar je zelf je omzet probeert te maken. Het afzeiken van LinkedIn heeft mogelijk ook een andere reden, maar daarover later meer.

Het artikel/de reclameboodschap gaat verder:

“Niet meer afwijzen, maar doorverwijzen” is het mantra van The Talentpool Community. Een community waar alleen werkgevers en werkenden/sollicitanten member van kunnen worden. […] Werkenden en werkzoekers kunnen hun CV met één druk op de knop tranformeren tot een SkillsCV (of deze maken). Cut out the middleman en laat matchingstechnologie, AI en data in een gecombineerde vorm het werk doen. Voor Nederlandstaligen en niet-Nederlandstalingen.

Plotseling wordt er een tweede club uit de hoge hoed getoverd: SkillsCV. Maar dat is niet zo, want The Talentpool Community en SkillsCV zijn één en dezelfde partij. The Talentpool Community is (op dit moment althans) niets meer dan een handelsnaam van SkillsCV. Waar je overigens als werkende/sollicitant niet achter komt als je een profiel in SkillsCV aanmaakt. Maar dit terzijde.

Dit artikel is blijkbaar niets meer dan een promo voor The Talentpool Community / SkillsCV. Platvloerser kan je het niet krijgen.

Hoe The Talentpool Community gaat werven:

Voor elke doorverwijzing krijg je één match terug

“Waarom heeft niemand dit eerder bedacht?”… Het is eerder bedacht en vele malen al geprobeerd o.a. 20 jaar geleden door Stepstone en ook vandaag zie je veel vormen van (commerciële) samenwerking. Bij de mislukkingen lag de focus op halen en niet brengen, lag de focus bij het businessmodel van bureaus en werden onderlinge matches met elkaar verrekend (gaf altijd ruzie en gezeik) of zijn de kosten aanzienlijk en de opbrengsten minimaal omdat er een focus op branche, regio of functie lag. In dit geval is alles losgelaten en kan iedereen meedoen, geen restricties (behalve dat je ook echt kandidaten moet doorverwijzen om matches te krijgen), geen onderlinge verrekeningen of verrassingen én gericht om met elkaar de Nederlandse arbeidsmarkt beter te laten functioneren. Matchen op skills, maar vooral matchen om het werkgeluk van werknemers en de productiviteit bij werkgevers te vergroten.

Online referrals zijn eindeloos geprobeerd met altijd exact hetzelfde resultaat: The Deathpool. Als The Talentpool Community ook iets is dat al vele malen eerder is geprobeerd, tot dusverre zonder succes, dan word ik toch een beetje ongemakkelijk. En waarom zou dit de arbeidsmarkt beter laten functioneren? En gaat matchen op skills werkgeluk en productiviteit verbeteren? Hoe dan?? Argumenten zouden helpen om de lezer dit te laten begrijpen…

En dan is er nog dit:

Werf&, maar ook Intelligence Group en de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie supporten de Talenpool Community […] vooral heel gaaf voor kandidaten die nooit meer worden afgewezen (no talent wasted) en werkgevers die willen werken aan een werkende arbeidsmarkt, met matchen op skills en tegen een fractie van de kosten.

Waasdorp gooit zijn hele ‘imperium’ in de strijd. En alles natuurlijk voor het goede doel… En met volledig ongefundeerde voorspellingen (kandidaten die nooit meer worden afgewezen, werkgevers die willen werken aan een werkende arbeidsmarkt) die misschien lekker klinken maar nu al garant staat voor teleurgestelde werkzoekers en werkgevers.

Begin 2024 gaf Maarten Westerduin, CEO van The Talentpool Community in een podcastinterview met Martijn Hemminga de volgende voorspelling:

SkillsCV […] matcht met alle Nederlandse vacatures en is gratis, compleet en makkelijk te gebruiken voor kandidaten. Iets dan nu al bijna 20.000 werkzoekenden doen. Binnen 1 jaar willen we ruim 1 miljoen CV’s in de Talentpool Community beschikbaar hebben en binnen 3 jaar willen we veel groter zijn dan LinkedIn in Nederland op de arbeidsmarkt

De doelstelling van 1 jaar is bij lange na niet gehaald, en dat voorspelt niet veel goeds voor het doel voor (nu) over twee jaar. Maar ik snap nu in ieder geval wel waarom Waasdorp het nodig vond om LinkedIn te bashen.

Als laatste is er nog deze openbaring van Waasdorp:

En in het kader van ‘full transparancy’, heb ik persoonlijk een belang van 13,5% in de aandelen. Maar iedereen kan aandelen kopen of op een andere manier bijdragen aan dit succesverhaal.

Verkoper Waasdorp zet niet alleen The Talentpool Community en zijn eigen bv’s in de spotlights, maar probeert ook meteen maar even aandelen te slijten. De vraag is overigens waarin. Want The Talentpool Community is zoals gezegd geen bv maar een handelsnaam van SkillsCV. Of gaat SkillsCV ter ziele en neemt The Talentpool Community de boel over? Of baart SkillsCV alsnog The Talentpool Community als separate bv? Op dit moment is SkillsCV eigendom van HRM Holding bv, waar drie gebroeders Westerduin (ieder via hun eigen holding bv) de scepter zwaaien. En natuurlijk Waasdorp.

Slotopmerking

Ik ga als professionele werkzoeker maar eens een SkillsCV aanmaken, en daarnaast ook eens zien of ik kan worden afgewezen en doorverwezen via één van de participerende uitzendbureaus. Dat gaat vast veel meer inzicht geven dan een verkooppraatje via LinkedIn.

Geef een reactie