VONQ en de bijna aankondiging van CPA+

Logotype VONQGisteren was er een webinar van VONQ met als host Hung Lee. Vanzelfsprekend ging het over AI en meer specifiek: Agentic AI en nog specifieker: de nieuwe VONQ AI offering (GPT Powered Talent Aquisition) , waar ik al veel eerder een deep dive van had willen maken, maar wat in het vat zit, verzuurt niet. Als korte terzijde: oplettende lezertjes zullen hebben opgemerkt dat er iets aan het logotype van VONQ is veranderd. Van masculien signaalrood en vierkant plus punt naar afgeronde hoeken, roze en zonder punt achter de naam. VONQ heeft zeer recent een rebranding gedaan, mogelijk heeft de nieuwe CEO Ritu Mohanka hier iets mee te maken. Maar ik dwaal af.

Het webinar was gepland voor een uur maar liep uit tot anderhalf en dat was ook nodig. CTO Bill (William) Fischer leidde de toeschouwers door het proces wat VONQ  heeft opgezet op basis van meerdere AI Agents (en een orchestrator, prachtig woord) en ook al heb ik zijn presentatie ondertussen ad nauseam gezien, het blijft een bijzondere ervaring. Maar ik wil het niet over de presentatie en de vragen hebben maar over een slide die niet is besproken tijdens het webinar. En dat is deze slide:

Factsheet CPA+ – VONQ

Factsheet CPA+ – VONQ

Dit is, voor zover ik het correct heb begrepen, een (eerste?) concrete dienst op basis van de VONQ AI offering. Hoewel deze slide wel voorbij kwam in de presentatie van Fischer, is er niets over gezegd. Maar ik heb mijn hoofd op de rails gelegd en gehoord dat VONQ binnenkort deze dienst gaat lanceren.

Voor de lol heb ik Deepseek gevraagd waar CPA voor staat, en het worstelde met deze, uiterst simpele, vraag:

Okay, I need to figure out what CPA stands for in the recruitment field. Let me start by recalling common abbreviations. In finance, CPA is Certified Public Accountant, but that’s probably not it here.

Maybe it’s a specific term used in recruitment processes. Recruitment often uses metrics and job titles. Let me think of possible expansions for CPA in this context.

Cost Per Acquisition comes to mind. That’s a term used in marketing where you pay for each customer acquired. Could recruitment adapt this? Companies might pay recruitment agencies per hire, so Cost Per Acquisition might make sense here. That would mean the fee paid every time a candidate is successfully placed.

Alternatively, could it be Certified Personnel Advisor or something similar? But I’m not sure if that’s a recognized certification. More likely, it’s a metric related to hiring costs.

Er is echter een vierde optie, die waarschijnlijk voor elke recruitment medewerker de voorkeur zou hebben gehad: Cost Per Applicant. En dat is ook de betekenis die VONQ er aan geeft. Waarbij de + de werkelijke meerwaarde van het aanbod weergeeft, namelijk dat de applicant is gescreend met behulp van meerdere van de AI Agents die VONQ heeft gerealiseerd.

In een tijd waarbij een tsunami aan sollicitaties eerder regel dan uitzondering is geworden (mede “dankzij” AI, en een naderende recessie “dankzij” Trump) komt een oplossing waarbij je een maximum aantal vooraf gekwalificeerde sollicitanten krijgt toegestuurd natuurlijk als manna uit de hemel over. Machtig mooi, toch? Nou, ik word niet voor niets als de ultieme party pooper gezien maar er zitten hier natuurlijk wel een aantal vragen. Top of mind:

  1. Allereerst is daar natuurlijk de privacy van de sollicitant, waar worden zijn/haar/x gegevens opgeslagen en voor welke termijn? Kan een sollicitant het voorgestelde proces weigeren, kan een sollicitant zijn/haar/x gegevens inzien, (laten) wijzigen, of laten verwijderen.
  2. Worden gegevens van sollicitanten gebruikt voor training van AI (forever data).
  3. Bias in het gebruikte LLM voor parsing?
  4. Bias bij de menselijke beoordelaar?
  5. En als ik wat langer nadenk komen er nog wel een paar.

De derde vraag komt mede voort uit een opmerking die Fischer maakte tijdens de presentatie waar hij ten aanzien van een interview tussen sollicitant en AI agent aangaf dat een antwoord “Yes” een hogere score opleverde dan een antwoord “Yep”. Blijkbaar is het LLM gevoelig voor slang. En misschien (eigenlijk is dat geen misschien…) voor andere zaken.  Hier wil ik op een ander moment nog op terugkomen bij een vergelijking tussen AI bias en human bias.

Dit is zeker geen zand in de raderen, want ik geloof heilig in technologie. Maar wel een technologie die ten dienste staat van de mensheid. En AI heeft zonder enige twijfel een grote potentie, het is alleen zo jammer dat AI slangenolieverkopers die potentie aan flarden scheuren op zoek naar snelle winst.

Hoe dan ook, ik ben zeer benieuwd wat er nog meer uit de koker van VONQ+ gaat komen, en ik beloof dat die deep dive van hun AI Agent oplossing niet al te lang meer op zich zal laten wachten.

Een zonnige Goede Vrijdag!

Geef een reactie