Naast de CBS, Nielsen en JobFeed cijfers hebben we natuurlijk ook nog de Monster Employment Index (MEI). En vandaag heeft Monster de cijfers over februari voor Nederland gepubliceerd.
Met als belangrijkste conclusie dat in februari een verdere, zij het lichte, daling van het aanbod van online vacatures heeft plaats gevonden en dat het aanbod in vergelijking met een jaar geleden is gedaald met 40%.
MEI versus JobFeed
En beide conclusies zijn volstrekt in tegenspraak met de cijfers die op basis van JobFeed zijn verzameld:
- Zo was het aantal vacatures in februari 138.000; een stijging van 9,2% ten opzichte van januari.
- En verder is de daling in het aantal vacatures ten opzichte van februari 2008 ‘slechts’ 18,9% en zeker geen 40%.
De vraag is natuurlijk, hoe kunnen deze resultaten zo gigantisch verschillen. En dan moeten we eerst maar eens kijken naar wat Monster zegt over de wijze waarop zij hun gegevens verzamelen:
[…] the Index is based on a review of millions of employer job opportunities culled from a large, representative selection of corporate career sites and job boards, including Monster.
Tja, dat zegt natuurlijk nog steeds niets. Want wat is large en wat is representative. Ik heb in ieder geval geen idee.
Het enige wat ik wel weet is dat grote vacaturesites zeer veel vacatures van uitzendbureau’s bevatten. En die uitzendbureau’s hebben de neiging om vacatures op meerdere vacaturesites te plaatsen en deze vacatures ook nog eens regelmatig te verversen.
Een mogelijke verklaring
Een daling van het aantal uitzendbanen, in combinatie met een reductie van het aantal door de uitzendorganisatie gebruikte vacaturesites zou de door de MEI geconstateerde extreme daling (-40%) eenvoudig kunnen verklaren.
De geringe daling in februari ten opzichte van januari is in lijn met de ontwikkeling die uitzendbureau’s hebben geconstateerd ten aanzien van de daling van het aantal uitzenduren.
Het zou me dan ook niets verbazen dat de Monster Employment Index vooral een beeld geeft van de ontwikkelingen in uitzendland. Wat op zich interessant kan zijn maar bepaald geen beeld geeft van de ontwikkeling van de arbeidsmarkt in haar totaliteit. Een ambitie die de MEI wel uitstraalt.