Ik had het al beloofd, en belofte maakt schuld. Dus ga ik vandaag de vernieuwde site van Randstad eens vereren met een bezoekje van de kritische kandidaat. Die in deze tijd naarstig op zoek is naar een passende baan.
En het is een heel uitgebreid bezoek geworden. Niet uit luxe en plezier, maar uit armoe en frustratie. Jawel, het valt namelijk heel erg tegen. Randstad slaat de plank ernstig mis.
De homepage
De homepage ziet er zo uit:
Veel rechte hoeken en hard blauw; Randstad laat de trend van afgeronde hoeken, grote letters en zachte tinten duidelijk aan zich voorbij gaan.
Een belangrijker designpuntje: de verticale ruimte die door het logo beslag wordt genomen. Veel te hoog, zeker bij de zoekresultaten. Hierdoor moet je als gebruiker meer scrollen, lekker handig…
Een snelzoekfunctie is duidelijk zichtbaar onder de algemene navigatie. Er worden geen twee maar drie velden geboden (Wat, Waar en reisafstand) en dat is er één teveel. Het maakt de zoekfunctie onnodig ingewikkeld; zeker nu snelzoeken voor vacatures zich op Wat en Waar heeft gesetteld.
En dan is er deze vreemde situatie:
Hoeveel vacatures zijn er nou? 3.884 of meer dan 3.884? Volgens de pagina met het zoekresultaat zijn het er 3.884… En Randstad wil blijkbaar haar internationale karakter tonen; want in plaats van 3.884 staat er toch echt 3,884…
Een uitgebreide zoekfunctie wordt vreemd genoeg niet geboden. Wel een hyperlink voor een e-mail alert, en via deze weg kan ik dus wel uitgebreid zoeken:
Verwarrend en onlogisch.
Zoeken naar vacatures
De snelzoekfunctie is buitengewoon mager. Zo is er voor het invoeren van functie of trefwoorden (het Wat zoekveld) geen type ahead functie die mij passende opties toont.
En nog erger, de samenstelling Account manager wordt niet herkend! Zelfs niet als ik het als volgt invoer: account EN manager. Dat is niet meer van deze tijd…
Voor locaties is er een type ahead functie, maar tot mijn verrassing komt ‘s-Gravenhage daar niet in voor:
En wat zie ik als ik vervolgens zoek op Den Haag?:
Als ik een typefout maak (bv. Amstredam) krijg ik niet de melding dat er geen vacatures konden worden gevonden, met eventuele suggesties hoe dit op te lossen. Nee, ik krijg gewoon alle vacatures te zien. Bepaald niet behulpzaam…
Verder is de zoekfunctie nogal persistent. Want als je eenmaal een zoekterm hebt opgegeven dan wordt deze ook onthouden. Zelfs als je denkt dat je opnieuw begint, door bijvoorbeeld naar de homepage terug te springen. Dat is dus opletten geblazen.
Maar het ergste is wel dat ik niet op de locatie zoek die ik invoer als ik niet via de type ahead functie de plaats heb geselecteerd. Confused? Laat ik het uitleggen:
Ik zoek met het woord Account in het veld Trefwoord en met het woord Leiden in het veld Locatie:
- De eerste keer klik ik niet op de plaatsnaam suggestie van de type ahead functie.
- De tweede keer klik ik wel op de plaatsnaam suggestie van de type ahead functie.
De zoekresultaten verschillen!
Dit is wat ik de eerste keer te zien krijg:
En dit is wat ik de tweede keer te zien krijg:
Oftewel, de zoekfunctie ‘ziet’ in de eerste situatie mijn zoekterm Leiden niet eens! Ik moet de plaatsnaamsuggestie selecteren. Of ik het nou wil of niet. Dat is pas stompzinnig!
Nou, Randstad heeft nog heel wat werk te verrichten voordat ik lekker kan zoeken!
Zoekresultaat
Het zoekresultaat ziet er zo uit:
Een facet search aan de linkerzijde, een mogelijkheid om de gevonden vacatures te sorteren en aan de rechterzijde de mogelijkheden om vacatures per RSS en e-mail te ontvangen. Allemaal heel netjes.
Helaas zie ik als werkzoeker veel te weinig van de vacature om te kunnen beoordelen of deze voor mij geschikt is. Dus moet ik naar de functie springen om de belangrijkste kenmerken te zien, of ik moet via de facet search op die criteria het profiel verfijnen.
Ik zou het prettiger vinden als ik gegevens als type baan (vast, tijdelijk, contract), opleidingsniveau, aantal uur en natuurlijk salarisniveau direct in het zoekresultaat zou kunnen zien. En daar natuurlijk ook nog eens op sorteren.
Helaas, sorteren kan slechts op datum, functienaam en bedrijfsnaam. Redelijk zinloze sorteringsmogelijkheden in vergelijking tot de voor een werkzoeker belangrijke criteria.
En het zoekresultaat toont alleen de functie- en bedrijfsnaam, de plaats en een stukje tekst uit de vacature.
Overigens doet Randstad wel modern, want ik kan ook de vacatures op een kaart (GoogleMaps) zien:
Er is geen enkele customizing toegepast; en de krankzinnig grote balloon ziet er wel heel goedkoop uit. Je vraagt je toch af waarom er zo weinig wordt nagedacht over de werkelijk toegevoegde waarde die een kaartfunctie kan bieden in plaats van mee te gaan in de hype…
Vacatures
Een volledige vacature ziet er zo uit:
Hier is veel goeds te ontdekken. Duidelijke navigatie terug naar zoekresultaat of door de vacatures te bladeren. Een duidelijk afwijkende solliciteer knop zowel boven- als onderaan de vacature. En minder belangrijke functies (doorsturen en printen) zijn als simpele hyperlinks aanwezig.
Aan de rechterzijde staan de contactgegevens van zowel de vestigign als de contactpersoon. Helemaal goed gedaan dus!
Hier scoort Randstad dus een vette voldoende, ik kan zelfs zien hoe vaak deze vacature al is bekeken. Zou Randstad ook kunnen tonen hoe vaak er al op is gesolliciteerd? Dat zou helemaal fijn zijn.
De kerngegevens van de functie zijn overigens in dit geval veel te beperkt. Ik mis nogal wat; zoals Type baan, aantal uur en salarisniveau. Die wil ik altijd weten!
Solliciteren
Tja, na een goede stap moet blijkbaar een heel slechte stap komen. Want het sollicitatieformulier is… dramatisch:
Ja, daar krijg ik de koude rillingen van. Wat een belachelijk formulier! Welke braindead heeft dit in godsnaam bedacht. Of wil Randstad geen kandidaten?
En natuurlijk, ik kan geen DOCX document koppelen. Alleen meldt Randstad dit niet vooraf, maar achteraf… Hoe ingewikkeld kan het zijn.
Bevestiging van sollicitatie
Als ik eenmaal heb gesolliciteerd krijg ik een zeer uitgebreide response op de site:
De contactgevens worden weer herhaald, buitengewoon prettig. Ik kan deze bevestiging ook afdrukken; heel praktisch. Dit ziet er dus allemaal heel behoorlijk uit.
De e-mail ter bevestiging
Maar dan de automatische e-mail response:
Goedemorgen, wat is dit slecht! Hier klopt echt geen ene millimeter van. Daarom een gratis suggestie aan Randstad. Ga naar RecruitmentLab en doe de test voor de online e-mail response. Want deze e-mail doet echt teveel pijn aan mijn ogen. Wat een bagger!
Onverwacht extraatje
Overigens ben ik ook volledig onverwacht geregistreerd binnen de Randstad omgeving. Waardoor kan ik mijn sollicitaties kan zien:
Dat klopt ook al niet; wat doet die open sollicitatie daar? Ik heb maar op 1 functie gesolliciteerd!
Verder heb ik niet om een registratie gevraagd; dit is op de achtergrond op initiatief van Randstad gedaan. Niet netjes…
Dat account heb ik dus maar meteen verwijderd. Wat wel keurig ging.
Conclusie
Het bezoek aan de nieuwe Randstad site was bepaald geen onverdeeld genoegen. Eerlijk het tegenovergestelde.
De zoek- en sollicitatiefunctie zijn van een absoluut abominabel niveau, net als de automatische e-mail response. Daarentegen zijn de vacaturedetails en de sollicitatiebevestiging op de site van een hoge kwaliteit. De pagina met het zoekresultaat zit daar een beetje tussenin.
Randstad had er beter aan gedaan om heel groot Beta op de site te plakken; want er schort nog heel erg veel aan het primaire proces voor werkzoekers. En dat is een grote uitzender onwaardig.
3 Comments