Ik kwam een aantal dagen geleden een oud-klasgenoot van de middelbare school tegen. Zijn haar zat strak in de lak en in de mouwen van zijn zogenaamd nonchalante t-shirt zaten nog de strijkvouwen.
Al enigzins bevooroordeeld (beide partijen) belandden we opeens in een discussie over wat kunst is. Toen dat minder gezellige vormen aannam, begon hij over zijn baan.
Waar zijn de cijfers?
Hij zit nu in de vastgoed en had net een gesprek achter de rug met een aantal architecten voor een nieuw project in de Rotterdamse haven. Hij noemde de beste mannen nog net niet achterlijk maar mopperde wel flink op hun manier van werken. “Architecten proberen zich met woorden als ‘feeling’ en ‘geheel-concept’ in te dekken”, aldus deze makelaar in de dop. Maar hem leiden ze niet om de tuin hoor, hij stelt gewoon na elke presentatie dezelfde vraag: “leuk, waar zijn de cijfers?”
In het wereldje
Zo heeft hij dat namelijk geleerd, op kantoor. Een leuk idee is wat het is, leuk, maar levert het ons wat op? En als deze of gene architect geen antwoord op dit mantra heeft mag hij afdruipen. Onverbiddelijk, mijn oud-klasgenootje.
Floor Drees
says:Hoger dan dat kom ik in ieder geval niet, cijfers, techniek en recht… niet echt mijn ding(en).
Ik kan dus net zo goed mijn vervolgstudie, journalistiek, laten varen?
Chris Stapper
says:@Floor
Met een beetje geluk val je in ‘overig’:
1. economie (33,23 bruto/u)
2. medicijnen (33,03 bruto/u)
3. Beta en techniek (30,44 bruto/u)
4. Recht (28,82 bruto/u)
5. Sociale wetenschappen (27,50 bruto/u)
6. Overig (25,10 bruto/u)
7. Letteren (17,09 bruto/u)
Als studieloopbaancoach val je vast in sociale wetenschappen en ga je een rang vooruit!
Floor Drees
says:Iemand een studieloopbaan coach nodig? Hoe extreem laag staat kunst op die salaris-gerelateerde ladder waar Chris het over heeft?
Chris Stapper
says:@Marc
Daar word zeker aan gewerkt! Ik heb trouwens een leuk idee voor een reeks hier op RM, maar ik wacht even tot na de nodige tentamens. Dan kun je een paar mooie artikelen tegemoet zien!
Marc Drees
says:@Chris:
Of gewoon lekker gaan bloggen, maar dan niet over filosofie natuurlijk.
Zo bouw je stilletjes aan een ijzersterk personal brand.
Chris Stapper
says:Helaas, filosofie is inderdaad ook niet zo economisch relevant. Wel levensrelevant! Ik hoop dat ik vanuit een leuke personal brand mezelf straks goed kan verkopen aan mn toekomstige baas. Gelukkig heb ik ok een sociale achtergrond. Maar uiteindelijk had ik toch financieel management moeten blijven doen. Financieel gezien dan.
Ik kan altijd nog een leuk boek gaan schrijven.:)
Marc Drees
says:@Chris:
Wake-up call, economisch relevante beroepen geven uitzicht op een beter salaris dan andere beroepen. Helaas wijzigt die relevantie zich met de tijd.
Maar wees ervan overtuigd dat filosofie en letteren allebei niet tot economische relevante hoeven te worden gerekend. Nu of in de toekomst…
Wat ook een leuk vak is: Econometrie 😉
Maar wees ook gerust, zelfs met een studie als paleontologie blijkt het mogelijk te zijn een dak boven je hoofd te krijgen.
Chris Stapper
says:Pijnlijk, maar misschien wel de realiteit?
Ik las daarstraks in de intermediair iets over salarissen. Financials verdienen op hun 45e 2x zoveel als mensen die letteren gestudeerd hebben. Mensen met een sociale studie zitten er net tussenin.
Ik heb meteen mijn idee om na mijn master letteren te gaan studeren in de koelkast gezet.
…. maar het is wel leuker.