Het werkloosheidspercentage over februari 2012 is in Euroland gestegen naar 10,8%. Er lijkt maar geen einde te komen aan de stijgende werkloosheidscijfers van het oude continent; en dat terwijl de VS nog altijd dalende werkloosheidscijfers laat zien. Gelukkig voor Europa zijn die cijfers echter zodanig gemanipuleerd dat niemand er nog wijs uit kan.
Maar terug naar Euroland. Waar Griekenland, Spanje, Portugal en Ierland zulke ongekend hoge werkloosheidscijfers laten zien dat de gedwongen bezuinigingen in deze landen slechts olie op het werkloosheidsvuur zullen zijn. En we de komende maanden ongetwijfeld nog hogere werkloosheidscijfers tegemoet zullen gaan zien. En dat terwijl de jeugdwerkloosheid in Griekenland en Spanje nu boven de 50% is gestegen…
In onderstaande grafiek zijn de werkloosheidscijfers van Duitsland, Nederland, Belgie, Frankrijk en de PIIGS landen (Portugal, Ierland, Italie, Griekenland en Spanje) getoond. Allen onderdeel van Euroland, maar met zeer verschillende werkloosheidscijfers:
Werkloosheid geselecteerde Eurolanden (januari 2007 – februari 2012). Bron: Eurostat
Wat een maand al niet kan doen. Griekenland is ondertussen uitgekomen op een werkloosheid van 21% in december 2011, waarmee het land inderdaad twee maanden achterloopt in haar rapportage ten opzichte van zo’n beetje alle ‘ontwikkelde’ landen in Euroland. Maar desondanks weet Griekenland er nog altijd een ongekende puinhoop van de te maken. Stond vorige maand het werkloosheidspercentage voor de maand november 2011 nog op 19,9%, vandaag is dat cijfer bijgesteld naar 20,6%… Waardoor ik me onwillekeurig afvraag wat de correctie voor de maand december (nu 21,0%) zal zijn bij de Eurostat rapportage van komende maand… Laten we het er maar op houden dat Griekenland ondertussen Spanje voorbij is gestreefd als het om het percentage werkloosheid gaat.
En dat geldt eens te meer voor de jeugdwerkloosheid. Waar de werkloosheid voor jongeren < 25 jaar in Griekenland op 50,4% staat in december 2011. Voor Spanje is dit 50,5% voor februari 2012. Waarmee duidelijk is dat Griekse jeugdwerkloosheid in februari 2012 waarschijnlijk tot ver boven de 50% is gestegen. Meer dan 50% van alle jongeren die willen werken kunnen in deze twee landen dus geen baan vinden… Dit zijn cijfers die nauwelijks voor te stellen zijn… Maar ook voor Portugal (35,4%), Ierland (31,6%) en Italie (31,9%) is de jeugdwerkloosheid op een ongekend hoog niveau aangekomen.
Overigens is dit de groei van het werkloosheidspercentage in vergelijking met een jaar geleden:
Groei werkloosheid (in %) ten opzichte van een jaar geleden (februari 2011, m.u.v. Griekenland (november 2010))
Het enige land met een krimpende werkloosheid is Duitsland. Alle andere landen laten een groei zien; waarbij de rampzalige situatie van Griekenland per direct duidelijk wordt. Maar laten we ons eigen land even niet vergeten. Toegegeven, de werkloosheid in ons land is relatief gezien bijzonder laag. Maar de groei van de werkloosheid is dat zeker niet. En dat is toch voldoende reden tot zorg.
Tegen de hoge, en nog altijd stijgende, werkloosheid in een groot aantal Eurolanden zijn maatregelen voor het versneld terugdringen van het overheidstekort waarschijnlijk olie op het vuur. Een recept voor het zich laten verdiepen van de recessie, aanzienlijk hogere werkloosheidscijfers. Het lijkt wachten op grote uitbarstingen van sociale onrust. Hoewel zich in Griekenland en Spanje natuurlijk al de nodige botsingen hebben voorgedaan. De onmacht van de democratie, of althans onze politici, heeft zich nog nooit zo sterk getoond.