In de serie #fail stap ik in de schoenen van een sollicitant en ga ik websites van verschillende bedrijven af op zoek naar een baan. Regelmatig kom ik allerlei problemen tegen zonder ook maar één vacature te hebben bekeken. Een website die vastloopt, gigantische spelfouten en een uiterste sollicitatiedatum die al maanden is verstreken zijn hier enkele voorbeelden van.
Vandaag ben ik op zoek naar een functie als Office Manager. Dit is samen met een baan als Secretaresse één van de meest gezochte vacatures in mijn leeftijdsgroep. Grote concurrentie dus, en dat betekent dat veel werving- en selectiebureaus bovenop de vacatures zitten. Een mooi voorbeeld hiervan is SQout (voorheen RecruitOnline).
sQout richt zich voornamelijk op de branches secretarieel, commercieel, financieel en ICT. Ik kan dus een redelijk breed aanbod verwachten!
sQout heeft in totaal 198 vacatures, waarvan meer dan de helft met het specialisme secretarieel. Dat is voor mij goed nieuws want een functie als Office Manager valt vaak onder dit specialisme. Laat ik maar meteen ‘Office Manager’ als trefwoord invullen.
Hm, de eerste Office Manager functie die ik tegenkom is pas het zesde resultaat. Maar ik zie nog een mogelijkheid om écht naar functies als Office Manager te zoeken; in het rechterrijtje. Laat ik dat dan maar eens proberen.
Nog steeds geen fantastisch zoekresultaat, van de acht eerste resultaten zijn er slechts drie (ik tel dubbele vacatures maar niet mee..) interessant.
Ik scroll door de 21 vacatures heen en uiteindelijk zijn er 15 passende vacatures. Meteen springt er één uit; een baan als parttime office manager met HR ervaring op het kantoor van sQout. Maar dan…
De vacature is al vervuld. Waarom staat ‘ie dan nog online? Voor de werkzoekende is dit enorm frustrerend; je ziet een leuke vacature, begint met het schrijven van een brief en wat blijkt als je de vacature nog eens goed bekijkt? Juist, je maakt geen kans meer.
En het wordt nog erger, als ik ook de overige Office Manager vacatures aanklik blijkt 60% al vervuld te zijn. Dit bureau probeert vast te laten zien dat ze veel vacatures doorzetten maar ze zadelen zo hun bezoekers slechts op met een negatieve ervaring.
Marie de Jonge
says:Ik merk ook dat ik soms tegen problemen aanloop bij het zoeken naar een baan. Vooral de vele vacatures die onduidelijk zijn. Hopelijk wordt hier in de toekomst meer energie in gestoken zodat je gerichter op zoek kan gaan.
Hendrik
says:Sowieso vind ik SQout een slechte recruiter. Heb 2x een leuke vacature gezien, echter geen telefoonnummer dat ik even kon bellen om meer te weten te komen over een vacature. Het solliciteren is een upload formulier voor je CV, and that’s it! Zo onpersoonlijk.
Verder vraag ik mij weleens af of de vacature echt bestaat, soms zie ik vacatures maanden lang voorbij komen.
Dus SQout sla ik dan ook gewoon over, als zij niet de moeite nemen, dan neem ik ook niet de moeite.
Maarten Lermytte
says:User Experience of gebruiksvriendelijkheid, kunnen ze allemaal nog héél veel van leren. Het design begint goed te komen, enkel is dit pas de stap na het analyseren en vastleggen van wat er belangrijk is voor de gebruiker.
Blijkbaar wil men nog altijd lopen voor men kan wandelen.
Jelle Verdoodt
says:Om toch even mee te geven dat ingevulde vacatures nog interessant kunnen zijn: ik kreeg van een kandidaat/werkzoekende uit de doelgroep van mijn carrièreplatform effectief te horen dat zij het interessant zou vinden om eerdere (reeds ingevulde) vacature te kunnen bekijken.
Haar bedoeling was weliswaar om te weten te komen welke soorten vacatures een bepaalde werkgever heeft en welke profielen die voornamelijk zoekt.
Misschien heeft dat bij mij te maken met het feit dat ik in een niche zit en jonge professionals aanspreek die de markt nog niet goed kennen (en ze zo willen leren kennen).
Sandra
says:Deze mail ontving ik van sqout.nl pas na mijn 8e sollicitatie
Beste Sandra,
Allereerst hartelijk dank voor je sollicitatie op de vacature van
– Medisch secretaresse 24-32 uur.
– Office Manager / Medisch Secretaresse Huisartsenpraktijk 24-32 uur
– Office Manager Tandartspraktijk 32-40 uur
– Medisch secretaresse
– Traineeship financiële administratie
– Parttime Office Manager Huisartsenpraktijk 24-40 uur
– Medisch secretaresse FTE
– Medisch secretaresse Rotterdam
Omdat wij een groot aantal reacties hebben ontvangen, hebben wij alleen de kandidaten uitgenodigd met de meeste ervaring en/of die volledig voldoen aan het gewenste profiel, derhalve behoor je niet tot de kandidaten die zijn uitgenodigd voor de vervolgprocedure.
Bedankt voor je getoonde interesse en veel succes bij je eventuele andere sollicitaties.
Niet om het een of ander maar er zat een behoorlijk tijdsbestek tussen elke sollicitatie.. Heb dan ook beantwoord met: Beste Marloes,
In 1 maand tijd is dit het eerste schriftelijke contact wat ik van een medewerker vanuit sqout.nl krijg. Inmiddels is het 10 april en ontvang ik van u onderstaande mail, waarin ik een afwijzing ontvang voor 8 sollicitaties en ik nog niet 1 maal de kans heb gehad mijzelf op kantoor te presenteren.
Ik mag u dan ook te kennen geven dat mijn vertrouwen in uw kantoor niet erg hoog staat.
Met vriendelijke groet,
Sandra
Jeroen
says:Nu is sQout ook wel een partij die zich bedient van weinig tot geen allooi. Kandidaten benaderen en vervolgens vragen of zij willen solliciteren (op een vacature die zij voor je hebben gezien?) is al achterhaald maar wat net zo tenenkrommend is als een ‘vervulde’ vacature zien is de verkapte dwang die ze je sturen om voor datum X te reageren, zodat je nog wordt meegenomen in de procedure…
Stijn
says:Voor een kandidaat heeft een reeds vervulde vacature simpelweg geen enkele relevantie. Een groot deel van de kandidaten die vanuit Google op een vervulde vacature landen zal daarom meteen weer wegklikken. Zo krijgen deze pagina’s dus een enorm bounce-percentage. Bovendien is Google niet zo onder de indruk van oude content. Al met al kan SEO amper een argument zijn om vervulde vacatures online te houden.
Herman
says:Google niet onder de indruk van oude content? Ga aub even wat SEO lessen nemen.
Stijn
says:Wel goed lezen Herman, ik zeg niet dat oude content per definitie zinloos is, maar dat het belangrijker is dat er genoeg verse content verschijnt. Als je je richt op het maken van nieuwe content die ook nog eens relevant is voor de kandidaat sla je twee vliegen in een klap.
Annemarie Stel
says:Een werving en selectiebureau is er niet om werkzoekenden een baan te verschaffen, maar voor het maken van omzet. Het gaat er dus niet om dat kandidaten vacatures vinden, maar dat bedrijven het bureau vinden. De boodschap is: kijk eens hoeveel vacatures wij weten te vervullen. Dat er onderweg mensen gefrustreerd raken… Ach. Keus genoeg.
Rein Annema
says:Wat mij opvalt in de reacties is dat de recruiters niet veel op hebben met ethiek, terwijl in de door de overheid erkende HBO opleiding recruiter het vak ethiek wordt gedoceerd. Hebben de recruiters nu wel of niet die opleiding gevolgd? of hebben we het hier over recruiters die een paar opleidingsdagen hebben gemist. Voor alle duidelijkheid als iedereen die opleiding heeft gevolgd lijkt mij vele opmerkingen overbodig. En als je als recruiter die opleiding nog niet heb gevolgd, lijkt mij bijscholing uiterst nuttig. integereachterhoek: ook voor integere werving en selectie.
Marc Drees
says:De vraag is of je op basis van reacties op deze blog posting kan concluderen dat recruiters zich weinig van ethisch handelen aantrekken. Lijkt me een zeer gewaagde conclusie (N = 1 in dit geval).
Het probleem wat op basis van bovenstaande discussie wordt geschetst is dat een vacature meerdere doelen dient. Het is een kans op een baan voor een werkzoekende maar tegelijkertijd een advertentie voor de diensten van een intermediair (vooropgesteld dat de vacature door een intermediair is gepubliceerd). De vraag die voorligt is: wat doe je met een advertentie die vervuld is?
En wat zich lijkt af te tekenen is dat je moet proberen van de zoekmachine-aandacht te profiteren zonder de werkzoeker een slechte evaring te bieden. Tot die zoekmachine natuurlijk ontdekt dat je de boel feitelijk aan het flessen bent…
Fun Zeegers
says:Nee, ik ben geen vertegenwoordiger van de organisatie sQout die in dit artikel als voorbeeld aangehaald wordt. En ja, SkyWalker (die ik wel vertegenwoordig) laat voor alsnog vervulde vacatures online staan. Dit na bewuste afweging van de voors en de tegens hiervan, waarbij de voors met name op SEO vlak liggen en de vindbaarheid van ons als gespecialiseerd bureau ook waardevol kan zijn voor de kandidaat. We hebben namelijk meerdere vacatures in dezelfde sector, dan de vacature die blijkbaar vervuld is. Als het offline halen van vervulde vacatures geen negatief effect heeft op de vindbaarheid in Google of een negatief effect op een andere manier is te voorkomen is, zal ik de eerste zijn om vervulde vacatures offline te halen en ik sta open voor alle tips op dit vlak.
Tot het zover is, proberen we zo goed mogelijk met de tegens om te gaan om de kandidaat niet te bedotten. Juist om die reden hebben we zeer recent aanpassingen gedaan om de situatie zoals geschetst door Marieke Drees te voorkomen. Onze vervulde vacatures worden in een separaat overzicht geplaatst en er wordt zeer duidelijk (duidelijker dan in het voorbeeld van sQout) aangegeven dat het een vervulde vacature betreft.
Of op basis daarvan een uitspraak gedaan kan worden over onze overall integriteit en ethiek als organisatie of over de integriteit en ethiek van recruiters als beroepsgroep, laat ik graag aan anderen die daar blijkbaar hun werk van gemaakt hebben.
Punt van Marc is juist. De vacatures vormen voor een bureau (een deel van) hun etalage. Een etalage die in het geval van het bureau, gericht is op de 2 doelgroepen die een intermediair bedient; de werkgever en de kandidaat. Dat neemt niet weg dat beide doelgroepen voor een bureau zeer belangrijk zijn. At the end of the day is de doelgroep kandidaten nog net een tandje belangrijker voor ons dan de werkgever. Met ons netwerk en reputatie aan de kandidaten-zijde moeten we langer vaak langer door, dan met de wervingsopdracht van een werkgever. Het kan dan ook nooit de bedoeling van een serieus / kwalitatief bureau zijn om willens en wetens een sollicitant te bedotten.
Michel Rijnders
says:Haal maar offline! 😉
“Als het offline halen van vervulde vacatures geen negatief effect heeft op de vindbaarheid in Google of een negatief effect op een andere manier is te voorkomen is, zal ik de eerste zijn om vervulde vacatures offline te halen en ik sta open voor alle tips op dit vlak.”
Offline halen van vervulde vacatures heeft geen negatief effect als je goede 301 redirecting toepast (verwijs de url’s naar gerelateerde selectie van het vacature-overzicht of iets dergelijks). Online laten staan kan wel negatieve effecten hebben zoals Stijn al goed weergeeft.
Fun Zeegers
says:Ik heb meteen even gebeld met de SEO-consultant van onze ATS-leverancier Otys, (die overigens direct meedenken in dit soort situaties).
De waarde qua Pagerank wordt inderdaad grotendeels via een 301-redirect doorgegeven naar een andere pagina op de website, bijvoorbeeld het overzicht van actuele vacatures of een actuele, vergelijkbare vacature.
Echter de waarde van de pagina als landingspagina door de specifieke content gaat verloren. Daarmee mis je dus toch wat SEO waarde door de pagina offline te halen en een 301-redirect in te stellen.
We gaan testen of we op een andere manier een betere balans kunnen bereiken tussen SEO-waarde en candidate experience.
Marc Drees
says:Kijk, een pluim voor jou en voor Otys. Maar voortaan geen werkzoekers meer pesten en laat even weten wat de resultaten zijn. Dat mag natuurlijk altijd in een gastblog
Dino Dzankovic
says:Een HBO opleiding “Recruiter”?
*Proest*
Marc Drees
says:Het gebruiken van reeds vervulde vacatures als etalagevulling of vanwege SEO redenen is ongepast. In beide gevallen wordt de werkzoeker bedot. Die werkzoeker is niet op zoek naar het woord vervuld, die is op zoek naar een baan. Op zo’n moment een reeds vervulde baan vinden is niets minder dan een koude douche. Niet doen dus!
Fun Zeegers
says:Zolang duidelijk wordt aangegeven dat het een vervulde vacature betreft, wordt de kandidaat niet bedot. Een kandidaat wordt nog steeds geacht zelf te kunnen lezen. De vervulde vacature vormt in SEO-termen een prima landingspagina voor een website die wel degelijk interessant zou kunnen zijn voor een werkzoekende en hoeft dus helemaal geen koude douche te zijn. Vervulde vacatures online laten staan ten behoeve van SEO: Mits bewust en zorgvuldig toegepast, niks mis mee.
Marc Drees
says:Klinkt als:
Hee, kijk eens wat een leuke vacature! Maar helaas, deze is al vervuld. Pech gehad, toedels!
Met vriendelijke groet, uw bewuste en zorgvuldig toegepaste werving- en selectiebureau
Fun Zeegers
says:Klinkt als:
Hee, kijk eens wat een leuke vacature! Maar helaas, deze is al vervuld. Maar nu je toch op onze website bent, kijk eens naar onze actuele vacatures en misschien kunnen we daarmee iets voor je betekenen
Met vriendelijke groet, Werving- en Selectiebureau Glas Halfvol
Michel Rijnders
says:Dat kun je op betere en nettere wijze oplossen dan de vacature blijven te vertonen. Redirect bijvoorbeeld. Op langere termijn ook alleen maar beter voor je SEO. Als bezoeker op een totaal irrelevante pagina landen (een vacature die vervuld is) is hoe je het ook bekijkt slecht.
Laurens Tienkamp
says:Ja, het is een (hele domme) manier om iemand op je site te houden. En daardoor meer te frustreren. Een werkzoekende is -shock and awe- op zoek naar werk. Niet naar werk dat hij/zij niet meer kan doen omdat het er niet meer is. Hoe lastig is het om dat te begrijpen?
Raquel
says:Ik, als sollicitant, zit niet te wachten op de vacatures die reeds vervuld zijn. Hooguit de frustratie dat je er van baalt dat je een vervulde vacature niet eerder bent tegen gekomen (toen de vacature nog open stond). Persoonlijk zie ik er dus niet het nut van in.
Als organisatie zou ik juist, als je de tags uit de advertenties blijkbaar wilt bewaren, deze onzichtbaar maken voor iedereen die de website bezoekt. Zijn er ooit klanten geweest die navraag hebben gedaan naar de vervulde vacatures? Gratis tip: neem het op in het jaarverslag en laat de klant naar het jaarverslag vragen!
Adriana van Schalken | Payroll Works
says:Dergelijke vacatures worden ook wel spookvacatures genoemd. Bedrijven laten de vacatures online niet alleen om een betere vindbaarheid in Google te verschaffen, maar ook om cv’s te verzamelen. Zodat ze een database hebben voor ‘het geval dat er een plek vrij komt’. Heel vervelend.
Fun Zeegers
says:Ik deel je mening niet dat je hier kunt spreken van een spookvacature. Spookvacatures zijn vacatures die niet actueel of serieus zijn, zonder dat dit voor de sollicitant duidelijk is. In dit geval staat bovenaan de vacature vrij duidelijk aangegeven dat het een reeds vervulde vacature betreft. Terecht discussiepunt is of de melding dat deze vacature reeds vervuld is, niet nog duidelijker zou kunnen en / of in een apart overzicht geplaatst kan worden. Dat is in dit ATS een vrij eenvoudige aanpassing, hebben we recent gemerkt. Daarmee onderschrijf ik de reactie van Marieke.
Adriana van Schalken | Payroll Works
says:Daar heb je gelijk in, ik was iets te snel met schrijven over spookvacatures.
Lastige is wel (vind ik), dat als er vacatures die vervuld zijn online staan, deze ook gecrawled worden door Google en in de zoekresultaten terecht komen. Als een werkzoekende dan op zoek is naar een bepaalde vacature, is er een kans dat ze bij zo’n vervulde vacature terecht komen. Waardoor men alsnog lichtelijk gefrustreerd kan raken.
Positief is wel dat er bedrijven zijn die vervulde vacatures netjes categoriseren in een apart katern van vervulde vacatures met een duidelijke melding van vervuld.
Fun Zeegers
says:Het door Google indexeren van vervulde vacatures is voor ons een afweging van voor- en nadelen. Voor ons als gespecialiseerd bureau wegen de voordelen voor alsnog op tegen de nadelen.
Een ander blijvend punt van aandacht voor mij is de koppeling via XML met verticals als Indeed en Trovit.
Ondanks allerlei technische foefjes in ons ATS, kunnen de meeste verticals het onderscheid tussen vervulde en actuele vacatures niet maken en publiceren verticals (helaas ook onze) vervulde vacatures als fonkelnagelnieuwe. En dat is heel vervelend voor de kandidaat / sollicitant. Daarvoor heb ik helaas nog geen goede oplossing.
Fun Zeegers
says:Frustraties of negatieve ervaringen creëren is uiteindelijk in niemands belang. Niet van de kandidaat, niet van de werkgever en ook niet van de intermediair. Of een bureau wil laten zien dat ze veel vacatures doorzetten is de vraag. Bureaus (wij ook) laten vervulde vacatures online staan omdat de vervulde vacatures kunnen bijdragen aan een goede organische vindbaarheid in Google. Juist om valse verwachtingen te voorkomen, hebben wij afgelopen maand de vervulde vacatures in een apart overzicht geplaatst en de melding “vervuld” nog opvallender laten maken. Dat ontslaat de kandidaat niet van de verplichting om bij sollicitatie zorgvuldig te lezen. Zeker bij een vacature als Office Manager lijkt me dit een belangrijke vaardigheid.
Marieke Drees
says:Uiteraard betekent dit niet dat je de vacature niet zorgvuldig moet lezen. Maar zoals iedereen wel begrijpt valt de dikgedrukte zwarte kop als eerst op, zeker als het de eerste keer is dat je een vacature bekijkt. Daarna lees je door en pas achteraf valt het woordje vervuld je op.
De vervulde vacatures apart zetten om zo toch de voordelen van goede vindbaarheid te realiseren is al een veel betere oplossing dan ze tussen de actuele vacatures te zetten. Kleine moeite en daardoor geen frustraties bij de werkzoekende.