Het werkloosheidspercentage in Euroland is in maart 2013 gestegen naar 12,1%; de werkloosheid over februari was 12,0%. En daarmee zet de werkloosheid in de Eurozone haar geleidelijke maar onverbiddelijke groei voort, hoewel het onderliggende beeld niet geheel uniform is.
Zo lijken Portugal en Italie voorlopig aan een plafond te zijn aangekomen terwijl Ierland juist een tijdelijke bodem lijkt te hebben bereikt. Tegelijkertijd stijgt de werkloosheid in Spanje en Griekenland (zij het met twee maanden vertraging in de rapportage van haar werkloosheidscijfers) onverbiddelijk door. Net als in Nederland, Belgie, Frankrijk en natuurlijk Cyprus. Daarentegen staat onze oosterburen al 9 maanden onveranderd op 5,4%; na Oostenrijk (4,7%) het laagste werkloosheidspercentage in Europa.
In onderstaande grafiek zijn de werkloosheidscijfers van Duitsland, Nederland, Belgie, Frankrijk en de PIIGS landen (Portugal, Ierland, Italie, Griekenland en Spanje). En sinds de Euroland gangbang ook Cyprus. Allen onderdeel van Euroland, maar met zeer verschillende werkloosheidscijfers:
Werkloosheid geselecteerde Eurolanden (januari 2007 – maart 2013). Bron: Eurostat
De krankzinnige knik in de werkloosheidscijfers van Griekenland is nog altijd aanwezig maar zal op donderdad 9 mei vast weer gecorrigeerd worden door Elstat, de Griekse evenknie van het CBS. Tenslotte lijkt het bepalen van de werkloosheid in Griekenland nog altijd een grote gok, ondanks het feit dat Griekenland bijna 2 maanden achterloopt met de oplevering van haar cijfers.
Cyprus stijgt snel door waarbij het me niets zal verbazen als dit tempo in de komende maanden aanzienlijk opgeschroeft gaat worden. En dan zijn er nog Frankrijk en ons eigen land. Met een steeds snellere stijging van de werkloosheid. Het lijkt slechts een kwestie van tijd voordat we onze o, zo fraaie AAA status gaan verliezen. Van NederlAAAnd naar NederlAAnd. Maar verder is er niets aan de hand, ons groene waas is ondoordringbaar.
Als we naar de jeugdwerkloosheid kijken, is het beeld in sommige landen ronduit verschrikkelijk. Griekenland komt (voor januari 2013) uit op een ongekend niveau van 59,1%, Spanje staat ondertussen op 55,9%; gevolgd door Italie met 38,4%, Portugal met 38,3% en Ierland met 30,3. Ter vergelijking; volgens de internationale definitie heeft Nederland een jeugdwerkloosheid van 10,5% ; na Duitsland en Oostenrijk (beiden 7,6%) is dat nog altijd de laagste jeugdwerkloosheid in Euroland.
1 Comment