Eurostat heeft vandaag de werkloosheidscijfers over augustus gepubliceerd. En de werkloosheid van de Eurozone is gedaald naar 12,0%, hoewel de werkloosheid over juli naar beneden is bijgesteld van 12,1% naar 12,0%. Vanzelfsprekend zijn er weer heel wat bijstellingen voor nodig geweest om dit (politieke doel?) te bereiken.
De daling van de werkloosheid in Portugal en Spanje is ondertussen zodanig dat het tijd wordt om eens de relatie tussen deze daling en de arbeidsparticipatie te onderzoeken. Want de economische situatie in deze landen is op geen enkele manier aan het verbeteren en een daling van de werkloosheid volgt op een economisch herstel en loopt daar niet op vooruit. Het lijkt er op dat er steeds vaker uit het playbook van de Amerikanen wordt geleend…
In onderstaande grafiek zijn de werkloosheidscijfers van Duitsland, Nederland, Belgie, Frankrijk en de PIIGS landen (Portugal, Ierland, Italie, Griekenland (bron: Elstat) en Spanje). En sinds de Euroland gangbang ook Cyprus. Allen onderdeel van Euroland, maar met zeer verschillende werkloosheidscijfers:
Werkloosheid geselecteerde Eurolanden (januari 2007 – augustus 2013). Bron: Eurostat, Elstat
Waar Cyprus verleden maand zwaar door de werkloosheid van Portugal heenschoot is dat nu ineens nog nauwelijks het geval. Het gevolg van een neerwaartse bijstelling van het werkloosheidspercentage van maar liefst 1,0% in juli! Heeft Cyprus een statistisch bureau of een dikke duim? Verder hebben kleine neerwaartse bijstellingen bij Spanje en Duitsland (wat natuurlijk zeer grote beroepsbevolkingen zijn) meegeholpen aan een verlaging van het overall werkoosheidspercentage.
Griekenland staat zoals bekend op een ongekend hoog werkloosheidspercentage van 27,9%. En het land loopt daarmee ook nog eens twee maanden achter bij de rapportage van de andere landen. Het lijkt onvermijdelijk dat Griekenland in juli door de grens van 28% werkloosheid heengaat. Dat er nog geen burgeroorlog in dat land is uitgebroken kan slechts komen door een florerende grijze economie.
Jeugdwerkloosheid
En dan nog even het meest gruwelijke stuk; de jeugdwerkloosheid. Griekenland komt (voor juni 2013) uit op 61,5%. Een maand geleden was dat nog 62,9%, hoewel Griekenland nu over mei ineens 62,0% rapporteert.Maar wie let op een procentje meer of minder als bijna tweederde van de Griekse beroepsbevolking onder de 25 jaar werkloos is? Ongekend. Spanje blijft staat op 56,0% een stijging met 0,1% ten opzichte van mei (bijgesteld van 56,1% naar 55,9%) gevolgd door Italie waar de jeugdwerkloosheid explosief stijgt naar 40,1%. Portugal daalt naar 36,8% (van 37,3%), Ierland blijft gelijk op 28,5% terwijl Frankrijk daalt naar 25,5%.
Ter vergelijking; volgens de internationale definitie heeft Nederland een jeugdwerkloosheid van 11,4% ; na Duitsland (7,7%), Oostenrijk (8,6%) is dat nog altijd de laagste jeugdwerkloosheid in Euroland. Waar vorige maand Malta zich op de derde plaats nestelde was dat blijkbaar een foutje van de Maltezer CBS.