Immersive learning simulations: sneller en beter leren?

De verandering van de beroepsbevolking en de behoefte om medewerkers zo snel mogelijk nieuwe vaardigheden aan te leren vraagt om een nieuwe benadering: Immersive Learning Simulations.

Een prachtige naam natuurlijk, maar wat is dat eigenlijk? Het gaat om interactieve leermiddelen die:

  • Een realistisch scenario uit het dagelijkse leven nabootst,
  • en daarbij gebruik maakt van simulatie, gaming en pedagogische technieken voor maximale motivatie,
  • plus serious gaming gebruikt om medewerkers optimaal te betrekken

Een goed ontwikkelde ILS simulatie betrekt een gebruiker volledig in de ervaring door:

  • Realistische scenario’s aan te bieden die kunnen worden beinvloed door de gebruiker. Er is een echte interactie waarbij een actie een logisch response geeft. Dit zorgt voor een zeer realistische ervaring tijdens de simulatie.
  • Te kunnen leren via trial and error. Het zelf ervaren van de consequenties van een vergissing (in een veilige omgeving) is de beste manier om te leren.
  • Motivatie door goede simulatie. Een goede simulatie laat de gebruiker vergeten dat het een simulatie is. Een duidelijk einddoel in combinatie met een onderhoudende omgeving zorgen ervoor dat de gebruiker de simulatie als volstrekt realistisch ervaart en alles om zich heen vergeet.
  • Ervaren van een competitief element

De verandering van de beroepsbevolking betreft natuurlijk de komst van de Gen Yers. Deze doelgroep is bekend en vertrouwd met gaming en is volledig vertrouwd met computers. Daarnaast is deze groep veel minder toegerust op leren door lezen.

Hieronder is een scherm afgebeeld van een role-playing game waarbij de gebruiker leert hoe hij/zij nieuwe medewerkers kan selecteren:

ILS voorbeeldscherm

 

Sun Microsystems heeft een ILS gerealiseerd voor onboarding (introductieprogramma voor nieuwe medewerkers). Hoewel deze game in eerste aanleg voor nieuwe medewerkers was bedoeld is deze nu ook beschikbaar voor bezoekers van hun wervingssite:

Onboarding game van Sun Microsystems

Het is te verwachten dat dit soort toepassingen steeds vaker te zien zullen zijn; startend bij de grote bedrijven en langzaam ‘indalend’ naar steeds kleinere bedrijven.

Over enkele jaren zal gaming als trainingstechniek bij bedrijven niet meer weg te denken zijn.

Geef een reactie

1 Comment
  • Chris Stapper
    says:

    Ah, games!
    IkzalnietgamentotDWklaaris! Ik zal niet gamen tot DW klaar is…

    Je voegt wel een dimensie toe aan je website als er een game op staat. Dat heeft weer toegevoegde waarde voor mensen die interesse hebben in je bedrijf. Toch vraag ik me af hoeveel mensen er echt iets mee doen.