Vandaag kwam Elstat, de Griekse evenknie van ons CBS, met de werkloosheidscijfers over november 2014. Hoewel er ondertussen een nieuwe regering in Griekenland is geïnstalleerd is de gerapporteerde werkloosheid over een maand toen de oude regering nog aan de macht was. Ik had er daarom stiekem rekening mee gehouden dat er misschien wel van een trendbreuk sprake zou zijn, maar dat blijkt niet het geval te zijn.
En zelfs de vertraging in het rapporteren van de werkloosheidscijfers voorkomt niet dat Griekenland toch nog altijd weer forse correcties moet uitvoeren op cijfers uit voorgaande maanden. Ter illustratie, twee maanden geleden was de werkloosheid over september 25,7%, en maand geleden 26,0% en deze keer is het 26,1% Een afwijking van 0,4% in een tijdsbestek van 2 maanden.
Dit is de ontwikkeling van de werkloosheid in Griekenland:
Werkloosheid (%) Griekenland , juli 2007 – november 2014. Bron: Elstat, Eurostat
In november is de werkloosheid gelijk gebleven aan die van oktober: 25,8%. Natuurlijk een krankzinnig hoge werkloosheid, maar verontrustender is de stagnatie van de ontwikkeling die in de afgelopen 14 maanden hebben gezorgd voor een daling van 28% (september 2013) tot 25,8% nu (november 2014). Waarbij ik me overigens wel afvaag hoeveel mensen niet langer tot de beroepsbevolking worden gerekend maar wel graag zouden willen werken als er tenminste werk zou zijn. En hoe dit het werkelijke werkloosheidscijfer zou beïnvloeden.
Wat gaat er gebeuren met de Griekse arbeidsmarkt nu Syriza aan de macht is gekomen en op een ramkoers met de (meeste andere) Eurolanden ligt ten aanzien van het ‘’steun’ die het land in de afgelopen jaren heeft gekregen? Gaat deze houding leiden tot een Grexit, en in hoeverre zou een Grexit de Griekse arbeidsmarkt nog verder verschralen? Het zijn vragen waar in de komende weken hopelijk antwoorden op worden gevonden, want de huidige onzekerheid kan nooit goed zijn voor het ondernemersklimaat. En dat zorgt op haar beurt ongetwijfeld voor een stijging van de werkloosheid. Niet bepaald een ontwikkeling waar de Grieken op zitten te wachten…