Bij het einde van alweer de twee miniserie is het weer tijd om een eindoordeel te vellen over de kwaliteit van de zoekfunctie van onze stamgasten.
Maar eerst nog even een korte recap van wat ik wilde onderzoeken. En dit keer met een score daaraan toegevoegd; zodat we een fraai vergelijk kunnen maken tussen de verschillende sites:
- Ik wil snel kunnen zoeken; gewoon één of meerdere trefwoorden intypen en hopsa: resultaat. 0,5 punt
- Ik wil uitgebreid en bedachtzaam kunnen zoeken; op voor mij relevante criteria (zoals salaris, type dienstverband, uren/week, afstand, opleidingsniveau, werkniveau, werkervaring) 0,5 punt
- Ik wil mijn zoekresultaat kunnen sorteren op meerdere criteria. 1 punt
- Ik wil het zoekresultaat kunnen verfijnen op voor mij relevante criteria 1 punt
- De zoekfunctie informeert mij over de alternatieve mogelijkheden als mijn zoekactie geen enkel resultaat heeft opgeleverd. 1 punt
- De zoekfunctie herkent veel voorkomende typefouten en corrigeert deze al dan niet met de mededeling dat een correctie is gedaan. 2 punten
- De zoekfunctie herkent een waarschijnlijke typefout en biedt één of meerdere alternatieve trefwoorden aan. 2 punten
- De zoekfunctie herkent ‘nabijheid’ van termen ( als ik IT manager intyp wil ik geen Sales manager zien, maar wel IT directeur, CIO). 2 punten
Er kunnen dus in totaal 10 punten worden verdiend. Daar gaan we dan:
- Werk.nl: 0,5+0,5+1+1+0+0+0+2 = 5
- Nationale Vacaturebank: 0,5+0,5+0+1+1+0+0+0 = 3
- Monsterboard: 0,5+0,5+1+1+1+0+0+0 = 4
- Totaljobs: 0,5+0,5+1+1+1+0+0+0 = 4
- JobTrack: 0,0+0,5+1+1+1+0+0+0 = 3,5
- Jobnews: een 1 voor de moeite
- Stepstone: 0,5+0,5+1+0+1+0+0+0 = 3
- Intermediair: 0,5+0,5+1+0+1+0+0+0 = 3
- Megajobs: 0,5+0,5+0+0+0+0+0+0 = 1
Alleen maar onvoldoendes dus; met als ’trotse’ koploper Werk.nl. Dat komt overigens uitsluitend dankzij het bieden van gerelateerde functies. Anders was er een droeve 3 uitgekomen…
Voor de goede orde, de quick search functie bij alle sites is slecht tot zeer slecht; en in een aantal gevallen is uitgebreid zoeken niet al te uitgebreid. Maar om daar nu ook nog eens nullen voor te geven maakt het resultaat wel heel erg triest.
Dames en heren vacaturesites: Het leven is al niet makkelijk voor een werkzoeker. Maak het niet nog moeilijker door banen voor werkzoekers te verbergen! Help ze die banen te vinden. Handen uit de mouwen.
gijs
says:@ Marc: de “gedetailleerd zoeken” button staat nu ook above the fold (was even passen en meten).
Ook staat daar nu een duidelijkere knop “opnieuw zoeken” waarbij de kandidaat beter kan trechteren.
Thijs
says:@Marc: Interessant onderzoek! Wij durven zo’n scan ook aan! https://www.alexa.com/data/details/traffic_details/clotinc.com?site0=uitzendbureau.nl&site1=jobnews.nl&site2=megajobs.nl&site3=stepstone.nl&y=r&z=3&h=300&w=610&range=6m&size=Medium
@Bas: Alles goed? Leuk om je kritische reacties te lezen.
Jorrit Blok
says:Ja, daarom vroeg ik het me ook af he…moet je es proberen om uitspraken aan de CEO van Ajax te ontlokken. Die moet voor elke scheet met zijn achterban in conclaaf, omdat hij angstig is dat de aandelen kelderen.
Bas van de Haterd
says:Stepstone is ook beursgenoteerd hoor. Gewoon niet zoveel zeuren.
Jorrit Blok
says:@Bas
Ja en hulde natuurlijk aan Gijs 🙂 Misschien is de CEO van zo een publieke onderneming niet in de vrijheid om zomaar zijn mening te uiten. Indienen in drievoud, en wanneer de afdeling public relations ermee klaar is kan je alleen nog “ja” of “nee” zeggen.
Bas van de Haterd
says:@Jorrit: ik denk dat ze met Gijs gewoon een voortvarende CEO hebben die ook blogs leest… Hoewel ik weet dat die van NVB dat ook doet, maar blijkbaar is dat een grotere en tragere organisatie?
Jorrit Blok
says:In het kader van mijn eerdere commentaar op deze gesprekslijn, zou het zo zijn dat Stepstone meer dan gemiddelde ambitie heeft om snel slechte functionaliteit aan te passen, omdat ze minder dan gemiddeld scoren? Met andere woorden: waar blijven de snelle aanpassingen van Monster, Totaljobs en NVB?
Marc Drees
says:@Gijs:
Heb eindelijk de tijd gehad om met aandacht ernaar te kijken en je hebt twee keer gelijk. Er is nu de mogelijkheid om door te springen naar een gedetailleerde search, maar het is nog niet perfect omdat ik niet weet wat er ‘below the fold’ staat. Dus veel gebruikers zullen nooit weten dat je deze functionaliteit biedt.
Maar eerlijk is eerlijk, het is een verbetering EN het is heel snel gerealiseerd! En dat vind ik zeker zo belangrijk. Dus uit de fictieve naam van alle werkzoekers: Bedankt, en ga zo door!
Marc Drees
says:@Gijs: Het is nu al een beetje laat, maar ik zal er morgen zeker even naar kijken!
Snelle turnaround, dat is een ding wat zeker is!
gijs
says:Het is nog (verre van) perfect, maar bij de eenvoudige search staat nu (onderaan de pagina) bij StepStone de mogelijkheid om gedetailleerd te zoeken.
De andere fixes zijn nog in ontwikkeling.