Eurostat: werkloosheid augustus 2016 onveranderd op 10,1%

Het is altijd geruststellend om te horen dat de werkloosheid in Europa in vijf jaar niet zo laag is geweest als op dit moment.  Maar dat gevoel verdwijnt bij mij als sneeuw voor de zon als ik de onderliggende cijfers bekijk. Want wat te denken van deze grafiek?:

image

Werkloosheid EU en Eurozone (januari 2000 – augustus 2016). Bron: Eurostat

De daling van de werkloosheid is duidelijk zichtbaar en ook zeer fors, maar als we in plaats van vijf jaar nou eens 8 jaar terugkijken dan is het beeld toch een stuk minder rooskleurig. Want vlak voor de financiële crisis stond de werkloosheid in Europa er een stuk gezonder op. Waarbij het verschil in werkloosheid tussen de landen in de Eurogroep en alle landen in de EU verwaarloosbaar was. Hoe anders is die situatie nu, waarbij de Eurozone een werkloosheid heeft die bijna 1,5% hoger is dan de werkloosheid in de EU in haar totaliteit. En de 10,1% werkloosheid in de Eurozone is bijna 3% hoger dan vlak voor de financiële crisis. We zijn op de goede weg, maar we zijn er nog lang niet zou mijn boodschap zijn.

In onderstaande grafiek zijn de werkloosheidscijfers van Duitsland, Nederland, België, Frankrijk en de PIIGS landen (Portugal, Ierland, Italië, Griekenland  en Spanje). En sinds de Euroland gangbang  ook Cyprus. Allen onderdeel van Euroland, maar met zeer verschillende werkloosheidscijfers:

image

Werkloosheid geselecteerde Eurolanden (januari 2000 – augustus2016). Bron: Eurostat

Hoe premier Tsipras een economische groei van bijna 3% in 2017 voor Griekenland kan voorspellen tegen de achtergrond van de werkloosheid in zijn land is mij een raadsel. Op dit moment (juni 2016 voor Griekenland) is de werkloosheid 23,4% (een daling van 1,5% in één jaar). Laten er nog eens 2% in een volgend jaar afgaan dan zou de werkloosheid in Griekenland in 2017 nog altijd ver boven de 20% staan. En dan een economische groei van bijna 3% voorspellen? De man zou goochelaar moeten worden.

Overall ziet de ontwikkeling van de werkloosheid er gunstig uit, maar ik zou toch een kanttekening willen maken bij de schijnbare stagnatie van de daling bij landen als Cyprus, Italië, Portugal en Ierland. Drie van deze landen behoren tot de PIIGS-landen (naast Spanje en Griekenland) en dat zorgt per definitie voor grotere aandacht. En dan is er ook nog Frankrijk, waar de werkloosheid in de afgelopen maanden fors is opgelopen en ondertussen op de hoogste stand sinds het uitbrekend van de financiële crisis staat.

Voor de volledigheid ook nog even de ontwikkeling van de jeugdwerkloosheid van een aantal Europese landen:

image

Werkloosheid jongeren (<25 jaar) geselecteerde Eurolanden (januari 2000 – augustus2016). Bron: Eurostat

Geef een reactie