Vactise is een “soort Tinder voor werkzoekenden”? Really??

Vactise - baanbrekend platformJe komt ze nog altijd tegen, starry-eyed oprichters met een business idee waarvan je je alleen maar kan afvragen wat ze hebben gerookt, gesnoven of gespoten. En waarom niemand in hun omgeving eerlijk tegen ze is geweest. Meet Vactise:

Vactise is hét onafhankelijke platform dat de juiste match maakt tussen de vraag van werkzoekenden en het aanbod van organisaties

Eerst even een pet peeve uit de weg helpen; Vactise is voor zover ik heb kunnen beoordelen geen match oplossing, maar een search oplossing. Zowel matching als searching zijn hulpmiddelen om in een groot bestand potentieel relevante kandidaten/vacatures te vinden, maar zowel de vereiste technologie als de user journey zijn verschillend. Einde pet peeve.

En deze:

Het is een soort Tinder, maar dan met meer inhoud. Als werkzoekende krijg je rechtstreeks contact met een potentiële werkgever

Toe maar, Tinder. Ik dacht dat we wel zo’n beetje klaar waren met dit soort grandstanding, waarbij een startup zich vergelijkt met een unicorn waar ze in de echte wereld volledig bij verbleken. En dan het feit dat je rechtstreeks contact krijgt met een potentiële werkgever. Krijg je dat dan niet bij LinkedIn? Of een enigszins fatsoenlijke vacaturesite? Is dit de USP vanVactise?

Overigens is Tinder niet de enige unicorm waarmee Vactise zichzelf vergelijkt:

We denken echt dat we een gat in de markt gevonden hebben en kunnen flink groeien, potentieel ook buiten de landsgrenzen.” Daarbij nemen de broers Booking.com als voorbeeld. „Die zijn in hun ‘expertise’ de grootste geworden. Wij willen een begrip worden als het leidende matchingsplatform voor werkzoekenden.”

Aan ambitie geen gebrek, maar wat is het nou? Tinder of Booking?? In een ander interview komen beide namen voor:

Een soort uitgebreide Tinder voor werkgevers en werkzoekenden, dus. Dat brengt een aantal voordelen met zich mee. “Dat teams diverser worden is één van de voordelen,” zegt Elon. “Daarnaast zorgt Vactise er vooral voor dat de juiste mensen op de juiste plek terechtkomen.

“Wij willen het leidende matchingsplatform zijn dat de huidige sollicitatieprocedure verbetert. We willen het proces vernieuwen, versterken en verbeteren. De komende maanden gaan we door pilots ontdekken welke markten het meest relevant zijn en hoe we het platform nog beter kunnen laten werken. Daarmee willen we uiteindelijk de booking.com van de vacaturesites worden.”

Hier is geen beginnen aan: matchingplatform, vacaturesite, procesverbeteraar. Dat Vactise haar messaging nog niet geheel op orde heeft, blijkt ook uit hun meest recente boodschap:

Vactise zet zich in vanuit de ambitie om maatschappelijk het verschil te maken als verbinder tussen werkzoekenden en werkgevers om de veranderende arbeidsmarkt te ondersteunen door inclusief ondernemen op één te zetten!

Holy crap! Dat is een lange zin, als iemand hier een duidelijke boodschap uit kan destilleren dan hou ik me warm aanbevolen. Wat in ieder geval duidelijk is, is dat Vactise haar doel nog niet duidelijk voor ogen heeft maar dat de dagdromerij zich daar niet door laat tegenhouden.

Vactise is in ieder geval uniek in de zin dat ze de werkzoeker de hemd van het lijf vraagt en dus vraagt om een substantiële (tijds)investering vooraf zonder dat de werkzoekende weet of aan het einde van de tunnel relevante vacatures op hem/haar/x liggen te wachten (spoiler alert: er zijn op dit moment 5 vacatures in Vactise te vinden):

Vactise is een database met intrinsiek gemotiveerde (latent) werkzoekenden. Geen traditionele CV-database, maar echte persoonlijke verhalen. Dit doen we door middel van ruim 60 filters en verschillende tests. Door onze unieke wijze bereiken wij werkzoekenden die niet actief solliciteren, maar wel op zoek zijn.

Vactise gaat er vanuit dat werkzoekers behoefte hebben om echte persoonlijke verhalen in te vullen, 60 filters in te stellen en verschillende tests te voltooien… Het vraagt dus nogal wat van het vertrouwen/naïviteit van de werkzoekende. De teleurstelling aan het einde van al dat werk is bijna gegarandeerd en kan alleen maar leiden tot een zeer negatief sentiment bij werkzoekers, hoewel ze natuurlijk ook even hadden kunnen bedenken toen ze bij filter 10 zijn aangekomen…

De eenhoorn die latente werkzoeker heet. En waar iedere levende recruiter/sourcer naar op zoek is. Dat is de doelgroep waarop Vactise zich richt. En die ze denkt te bereiken door haar unieke werkwijze. Dat is een dieprode oceaan.

Maar genoeg bespiegelingen over Vactise, laat ik eens naar de applicatie kijken.

Homepage
Dit is een deel van de long homepage van Vactise:
Vactise: deel van de homepage
Vactise: deel van de homepage

Dit is een verwarrende homepage. De boodschap is dat ik me gratis en anoniem kan presenteren aan organisaties. Dat is dus een boodscap gericht aan werkzoekers. Maar het daaronder getoonde scherm is een zoekresultaatscherm naar kandidaten. Is dit een soort van elk wat wils, of van het geen keuze kunnen maken of denken dat je alles op de homepage moet tonen? Wat het ook is, het is verwarrend.

Verder is het leuk om te zien dat de knop Registreren (meervoud?) als werkzoekende er geen rekening mee houdt dat Vactise jaagt op werkzoekenden die niet actief solliciteren, maar wel op zoek zijn.

Als laatste nog een klein advies, kan de linkerbovenhoek van de homepage worden schoongemaakt? Er zitten wat vlekken op.

Registreren
Ik klik op Registreren als werkzoekende:

Vactise: Registreren als werkzoekende
Vactise: Registreren als werkzoekende

Ook hier weer een gekke call-to-action of moet ik calls-to-action zeggen? Akkoord en registreren (weer dat verdomde meervoud) laat de bezoeker registreren en akkoord geven op de gebruiksovereenkomst en het cookie- en privacybeleid. Dat is niet zo netjes. En dan te bedenken dat één van de twee oprichters bij de Autoriteit Persoonsgegevens werkt…

Maar als ik dan op Akkoord en registreren klik, krijg ik dit te zien:
Vactise: http 500 error
Vactise: http 500 error

WTF? Op dit moment haakt elke toevallige passant natuurlijk meteen af, maar ik begin mijn plugins uit te schakelen om te zien of ik toch verder kan. En jawel:
Vactise: code-invoer
Vactise: code-invoer

Ik heb alleen geen code ontvangen… Maar geen nood, ik zie een zes cijferige code in de url staan.
Vactise: http 500 error
Vactise: http 500 error

Een eindeloze invuloefening…
Ik probeer het nog een keer en voila:
Vactise: persoonlijke gegevens
Vactise: persoonlijke gegevens

Mooi hè?

Maar ga nog niet weg, er is meer:
Vactise: arbeidsvoorwaarden
Vactise: arbeidsvoorwaarden

En meer:
Vactise: ambities en kwaliteiten
Vactise: ambities en kwaliteiten

En meer:
Vactise: werkervaring
Vactise: werkervaring

Niet te geloven! Ik heb echt over tafel gehangen van het lachen. In een tijd van superkorte spanningsboogjes doet Vactise in ieder geval iets volledig contrairs; ze verwacht eindeloos geduld van een werkzoekende die niet actief solliciteert, maar wel op zoek is naar een baan. Hoeveel van dit type werkzoekende zullen er in Nederland bestaan?

Zoeken naar vacatures
Godzijdank is er nog een veiligheidsklep:
Vactise: vrij zoeken naar vacatures
Vactise: vrij zoeken naar vacatures

Jawel, je kan ook zelf zoeken naar vacatures. Waarmee per direct het principe van Vactise buiten spel komt te staan, maar een kniesoor die daar op let. Alleen is het aantal vacatures ronduit bedroevend te noemen. Voor een site die ruim een half jaar in de lucht is, is 5 vacatures natuurlijk lachwekkend, een gemiddelde van minder dan 1 nieuwe vacature per maand. Ik zou eens met Textkernel (Jobs Data) of Jobdigger gaan praten.  En als je toch bezig bent met het relevanter maken van Vactise, check even wat cv parsing tools, een goede zoekfunctie en een fatsoenlijke interface + interactie.

Slotopmerking
Vactise wil een soort LinkedIn/cv-database zijn maar tenzij de de oprichters zeer diepe zakken hebben, zullen ze dat nooit bereiken. De budgetten om voldoende traffic van werkzoekers en werkgevers te bereiken lopen in de vele, vele miljoenen. En er is het eeuwige kip –  ei probleem, zonder werkzoekers geen vacatures en zonder vacatures geen werkzoekers. Dat los je niet op met een mini-budget en een rammelende website.

De toekomst van Vactise laat zich raden, maar kan misschien het best worden geillustreerd via dit artikel.

Geef een reactie

1 Comment