De procentuele verandering van de werkloosheid gedurende de afgelopen 16 jaar is in onderstaande grafiek weergegeven, waarbij elke trendlijn een leeftijdsgroep weergeeft. Het jaar 2008 is als vertrekpunt (0%) genomen, de trendlijnen zijn gemaakt op basis van een twaalf maands voortschrijdend gemiddelde (met als doel eventuele seizoenssignalen zoveel mogelijk te elimineren). Zit een trendlijn in de plus (hoger dan 0%) dan is de werkloosheid gestegen boven het niveau van 2008. Is de trendlijn in de min gedoken dan is de werkloosheid lager dan in 2008.
En dat levert een bijzonder informatief plaatje op:
Procentuele verandering werkloosheid 2008 – heden, (2008 = 0%), 12-maands voortschrijdend gemiddelde, per leeftijdsgroep
Brongegevens (niet-seizoensgecorrigeerde werkloosheidscijfers per leeftijdsgroep, per maand) zijn afkomstig van het CBS.
Nou kan ik uren volpraten met wat deze grafiek allemaal laat zien, maar ik wil het nu alleen hebben over de richting van de trendlijnen sinds 2022. Want waar de trendlijn van de oudste leeftijdsgroep nog altijd een dalende lijn laat zien (=krimpende werkloosheid) geldt dit niet voor de andere twee leeftijdsgroepen. Hier stijgen de trendlijnen in de afgelopen jaren, hoewel ze nog steeds aanzienlijk lager zijn dan in 2008 (wat natuurlijk ook nog eens een jaar was met forse krapte op de arbeidsmarkt). Maar het gaat hier om de trend. Die moet toch enige zorg baren, want deze trend is al twee jaar aan de gang, en dat in een tijd met structurele tekorten op de arbeidsmarkt.