Deze keer geen onverdeeld positief nieuws. Want waar in bepaalde regio’s de vacaturemotortjes goed tot zeer goed draaien staan ze in andere regio’s ineens stil.
Nu hebben we de afgelopen weken een fors herstel gezien, dus mogelijk zat er een dergelijke stilstand aan te komen. Maar dan blijft het toch wel vreemd dat er twee regio’s zijn die het gewoon nog uitstekend doen.
In een grafiek voor de afgelopen drie weken ziet het er zo uit:
En dit beeld toont een groei in Zuid-Nederland (+0,2%) en West-Nederland (+0,5%), terwijl de andere twee regio’s stil blijven staan. En aan de zonnige kant, stilstand is in dit geval zeker geen achteruitgang. Maar daar is dan ook wel weer alles mee gezegd.
Het langere termijn beeld ziet er als volgt uit:
Wat hierbij opvalt is dat de regio’s die groeien feitelijk nog onder het niveau van afgelopen zomer en najaar zitten, terwijl de regio’s die stilstaan dat niveau al hebben bereikt.
Zou er sprake zijn van een plateau van nieuwe vacatures op het zomerniveau van 2008? Op dit moment natuurlijk nog pure speculatie, maar als ideetje niet zo’n merkwaardige. We zullen in de komende weken maar eens kijken. Het zou betekenen dat vanaf u Oost- en Noord-Nederland vrijwel vlak blijven terwijl West- en Zuid-Nederland nog maximaal 0,5% kunnen groeien.
Achtegrond: Werkloosheid per regio
Als achtergrondinformatie ook nog even de grafiek waarin het percentage werkloosheid per regio en kwartaal is weergegeven:
Voor het opstellen van deze grafiek is gebruik gemaakt van de cijfers van CBS, waarbij voor de omvang van de beroepsbevolking per regio de aantallen uit 2006 zijn gehanteerd.
Verantwoording
CBS indeling die Nederland in een viertal regio’s opdeelt:
- Zuid-Nederland: Noord-Brabant en Limburg
- West-Nederland: Utrecht, Noord-Holland, Zuid-Holland en Zeeland
- Oost-Nederland: Overijssel, Gelderland en Flevoland
- Noord-Nederland: Groningen, Friesland en Drente
Cijfers en ranglijst van nieuwe vacatures zijn gebaseerd op JobFeed. Jobfeed is een initiatief van Textkernel.