LinkedIn ontmantelt Rapportive. In delen…

LinkedIn icoonEr was heel wat voor nodig om uit mijn blogging winterslaap te krijgen en naar alle waarschijnlijkheid glij ik er naadloos weer in terug, maar in de tussentijd wil ik toch even aandacht geven aan LinkedIn. Of liever gezegd, aan LinkedIn’s acquisitie Rapportive, een social cross-referencing plugin die binnen Gmail werkt. En nog specifieker, aan het feit dat LinkedIn blijkbaar bezig is om Rapportive te ontmantelen. Dit is wat LinkedIn hierover zelf zegt:

On July 31, 2014, we’ll be removing 3 features from our Rapportive experience: Raplets, Notes, and the Rapportive contextual gadget for Google Apps.

Please note: We are only removing these 3 features. Rapportive will continue to exist as a standalone product.

By removing these features, we’re able to simplify the Rapportive experience. We’re adding a deeper integration with LinkedIn so you’ll see more LinkedIn profile information and your shared connections within Rapportive. We’re also making changes to improve the product’s speed and reliability.

Maar de opmerking over only removing these 3 features blijkt niet helemaal waar te zijn.

Want op TechCrunch staat het volgende te lezen:

[…] LinkedIn is also making some significant changes to how Facebook and Twitter functionality will work going forward, as well. Now, those networks won’t even be displayed in the sidebar unless the contact in question has those sites listed on their LinkedIn profile.

Dat zal voor de nodige opgetrokken wenkbrauwen zorgen. Niet in de laatste plaats bij recruiters.

Overigens heeft het bijna 2,5 jaar geduurd sinds de overname van Rapportive door LinkedIn tot laatstgenoemde met een wijziging van deze plugin komt. Mogelijk heeft deze traagheid te maken met de introductie en de razendsnel daarop volgende eliminatie van LinkedIn Intro, maar het kan zomaar zijn dat Rapportive verder met rust gelaten wordt door LinkedIn. Alleen is dit niet de mening van Nicole Strecker. Zij denkt dat alle rechtszaken die rond LinkedIn spelen en gaan over het eigendom van data weleens de belangrijkste reden voor deze, en toekomstige veranderingen aan Rapportive kunnen zijn:

In light of these pending legal actions, LinkedIn’s decision to limit Rapportive’s functionality is an important – and prescient – move by the company, which effectively removes any user information not provided directly to the company by its end users from LinkedIn’s product portfolio and onsite experience, and requiring appropriate permissions to continue to access and aggregate associated information.

If a Facebook profile, for example, is listed on the Rapportive sidebar, but not the member’s LinkedIn profile or via direct opt in prior to the date when LinkedIn acquired the product, it begs the question: “how, exactly, did LinkedIn get this information in the first place?”

Als haar perspectief inderdaad correct is, en als LinkedIn in de nabije toekomst verder gaat snijden in de functionaliteit van Rapportive, dan is het op termijn gedaan met de waarde die Rapportive. Doodzonde. Maar daar zal LinkedIn geen traan om laten.

Geef een reactie