Viadeo krimpt

Logo VideoViadeo, het professionele sociale netwerk van Franse origine, lijkt weinig baat te hebben gehad van haar IPO (in 2014) en de daaraan verbonden doelstelling om haar positie in China te versterken. Hoewel de homepage van Viadeo nog altijd trots vermeld dat het bedrijf leader in professional social networking in France and China is, is dat laatste toch echt verleden tijd:

[Viadeo] today confirmed its strategic refocusing on France, announcing it would be shutting down its TIANJI Branch in China on December 31, 2015

En daarmee komen plannen om Tianji te versterken tot een eind:

Viadeo had planned to use one-third of the proceeds from its 2014 IPO to develop Tianji.com, but the listing didn’t raise enough capital and the firm wasn’t able to pull in money from private investors.

Het feit dat Tianji niet eens kopers heeft kunnen vinden maakt het wel heel erg duidelijk dat er geen enkele toekomst in dit Chinese professionele sociale netwerk zit.

Dit staat nog altijd op  de homepage van Viadeo:

image

Daar staat het rechts onderin, Tianji heeft op dit moment dus nog 25 miljoen ‘members’, maar liefst 2,5 keer meer dan het aantal ‘members’ van Viadeo in Frankrijk. Waar XING in de DACH-regio nog altijd krachtig weerwerk biedt aan de reus LinkedIn, lijkt Viadeo een ander lot beschoren. Want waar zowel LinkedIn als XING (sterk) groeiende omzetten laten zien, is er voor Viadeo niets positiefs te melden.

Het zou me dan ook niets verbazen als Viadeo binnen afzienbare tijd ook de handdoek in Frankrijk gooit. Hopelijk is het sociale netwerk in dat geval een beter lot beschoren dan Tianji…

Geef een reactie

2 Comments
 • Marc Drees
  says:

  Viadeo placed into receivership on 29 November by the Paris Commercial Court
   
  In its ruling dated 29 November, the Paris Commercial Court (Tribunal de commerce de Paris) has placed Viadeo and its subsidiary APVO into receivership for a 3 months period.
   
  The objective with this receivership is to continue with the process to divest the company’s assets, which had already been launched on a confidential basis under the supervision of the President of the Paris Commercial Court, with assistance from Christophe Thevenot, court-appointed receiver.
   
  During the receivership process, the professional social network will remain fully operational for its customers and members.
   
  Viadeo has already received several offers to acquire its business and keep on a significant percentage of its employees under a divestment plan that will need to be approved by the Commercial Court. These offers have been made by financially sound buyers with recognized expertise in the online recruitment market. Subject to the buyers confirming the buyout offers needed to ensure Viadeo’s continuity of service for its customers and members, the Paris Commercial Court’s final ruling on its buyout is expected before the end of December.
   
  After the receivership process, the company Viadeo SA will be put into compulsory liquidation. The share trading will remain suspended.
   
  Therefore, Viadeo’s current shareholders should consider the value of their shares nil.