Europa wacht op u!

Wat is er aan de hand?

EURES wacht op u!

EURES, het Europees netwerk van diensten voor de arbeidsvoorziening, vergemakkelijkt vrij verkeer van werknemers binnen lidstaten van de EU, en ook van werknemers in IJsland, Liechtenstein, Noorwegen, Zwitserland en, tot eind 2020, het Verenigd Koninkrijk.

Dit vergemakkelijken, dat doet EURES met een portaal. En met meer dan 1.000 adviseurs die “dagelijks in contact staan met werkzoekenden en werkgevers in heel Europa”.

Je leest er bijna overheen, maar dit gaat over online recruitment! Laten we hier echter te lang bij stilstaan, want EURES heeft onze hulp nodig.

Hoe zit het precies?

Omdat EURES betaald wordt door ons allemaal is EURES verplicht de eigen diensten te evalueren:

Volgens Verordening (EU) 2016/589 over EURES moet de Europese Commissie de uitvoering en de gevolgen van het EURES-netwerk gedurende de periode 2016-2020 evalueren.

En hier kom jij in het spel. Tenminste, als je werkzoekend bent, of werkgevend. EURES heeft namelijk twee enquètes opgesteld en het is aan ons, Europeanen, deze in te vullen, vóór 23 juni.

Laten we dat niet verzaken! Ze zitten dringend om feedback verlegen. Ze gebruiken zelfs uitroeptekens.

Draag bij! Vul de vragenlijst in! Deze is beschikbaar in alle 24 talen van de EU. Een taalbarrière mag je enkel als excuus aanvoeren als je uit Friesland komt. Vooruit, invullen!

Wat nemen we ervan mee?

Wat we ervan meenemen weten we natuurlijk nog niet. Dat is afhankelijk van de antwoorden die we gaan geven. Aan de slag dus! Laat Europa niet langer wachten!

Houd er wel rekening mee dat feedback geven langer kan duren dan EURES voorspiegelt.

Want de vragenlijst neemt weliswaar slechts 15 minuten in beslag, maar je mag deze pas invullen als je het privacy statement hebt gelezen en je je daarmee akkoord hebt verklaard.

Het resultaat van dit verplichte vinkje gaat zijn dat een deel van de potentiële respondenten afhaakt. Zo’n statement lezen is niet voor iedereen een aanlokkelijk idee.

De mensen die het vinkje wél zetten, zullen voor het merendeel het privacy statement niet gelezen hebben. Door aan te geven dat ze dat wél gedaan hebben plegen ze valsheid in geschrifte, iets wat in situaties als deze eerder regel is dan uitzondering. Deze toestemming is daarmee ambigu.

De paar mensen die wel de moeite nemen het privacy statement te bekijken, zien dit:

Iets met Deloitte.

Er zijn absoluut ingewikkeldere statements dan deze. Maar zelfs de meest geoefende privacy jurist zal er een flinke kluif aan hebben om dit te lezen én de vragenlijst te beantwoorden in 15 minuten.

Zeker ook gezien de vragen die het privacy statement oproept:

1 Hoe ‘onambigu’ is de gegeven toestemming als je weet dat mensen het statement niet lezen?

2 Waarom vragen ze naar mijn geslacht? Nemen ze mijn feedback minder serieus als ik mij als vrouw identificeer? Het is goed mogelijk dat ze hier een goede verwerkingsgrond onder hebben. Ik zie hem niet.

3 Als al mijn gegevens in de Europese Unie worden opgeslagen, hoe verklaart de unie dan dat het formulier maakt gebruik van koekjes én dat het logo van de webpagina wordt gehost door Amazon én dat het lettertype wordt opgehaald bij Google?

Dit lees ik niet terug in het privacy statement.

Maar dat hoeft ook niet! Niemand maakt zich druk om privacy statements. Het zou bijzonder hypocriet zijn als we dat nu ineens zouden aanvoeren als excuus om onze Euromaatschappelijke plicht te verzaken.

Dus. Europa is best belangrijk. Wees geen kniesoor. Wees een juweel voor je continent en vul de vragenlijst in!

Geef een reactie