Match engines in recruitmentland

match-engine = luchtkasteelAl zolang er online zoekmachines bestaan, bestaat de behoefte aan een upgrading van de term zoeken die op de één of andere manier als te eenvoudig wordt gezien (door marketeers, wel te verstaan). Het antwoord was: match-engines. Nu is matchen iets wat wederkerigheid veronderstelt, oftewel iets waarbij beide partijen (denk werkzoeker en werkgever) in de actie worden betrokken. Of, om met WCC te spreken bi-directioneel. De vraag is natuurlijk of echt matchen beter is dan zoeken, en ik postuleer dat in een arbeidsmarkt in evenwicht er geen voordeel is van matchen boven zoeken. Sterker nog, ik zou altijd adviseren om een zoekmachine te gebruiken en alleen in geval van het ontbreken van resultaten over te schakelen op matchen.

Overigens is er nog zoveel te verbeteren aan zoekmachines (onderzoek snelzoekfunctie, onderzoek filteren en sorteren, onderzoek herstelfunctie) dat de focus daar misschien op zou moeten zijn, in plaats van de gedachte om een sprong naar “voren” te maken met een match-engine. Maar goed, we weten dat de mens liever lui dan moe is en dus voor de best klinkende optie gaat. En dat de mens snel vergeet, en daardoor dezelfde fout opnieuw (en opnieuw, en…) kan maken. Daarom leek het me aardig om eens een trip down memory lane te maken, en te zien welke match-engines er in de loop van vele, vele jaren zijn gekomen en weer gegaan.

Dit is een lijst van (zelfverklaarde) match-engines die mij bekend zijn:

 • ELISE (product van het Nederlandse bedrijf WCC, nooit van een end user interface voorzien)
 • Trovix (gekocht door Monster en omgebouwd tot 6Sense (dood en begraven door Randstad?)).
 • Jobfox (dood en begraven)
 • Itzbig (dood en begraven)
 • Opprtunity (dood en begraven)
 • MyRecruiter  (dood en begraven)
 • Krow (dood en begraven)
 • Bright (overgenomen door LinkedIn voor $120 miljoen… en waarschijnlijk dood en begraven)
 • MyJobMatcher dood en begraven)
 • Resunate (dood en begraven)
 • Choizzes  (leeft niet meer)
 • Jobandtalent (na meerdere pivots van Linkedin kloontje op Facebook naar match-engine naar online uitzendbureau)
 • 8vance en hier (Nederlands bedrijf, tender bij UWV gewonnen in maart 2023)
 • Upscored (leeft niet meer)

Dat is best een indrukwekkende lijst. En ik heb vrijwel al deze match-engines in het (verre) verleden mogen testen. Voor Jan Doedel, want ze zijn vrijwel zonder uitzondering roemloos ten onder gegaan of hebben zich uit dit domein gepivot (JobandTalent). Met uitzondering van ELISE en 8vance.

Alle match-engines met uitzondering van ELISE zijn toepassingen met een front-end applicatie. ELISE is een ‘halffabrikaat’ die door de afnemer moet worden ingericht, gevuld, en van een front-end applicatie voorzien. Alleen Public Employment Services (UWV, AMS, Bundesagentur, Pôle d’Emploi, Perkeso, Costa Rica) en grootste uitzenders (Randstad, Adecco) konden het zich qua financiën en inspanning veroorloven om ELISE aan te schaffen. Maar daar lijkt nu bij UWV een einde aan te komen.

8vance Matching Technologies heeft in maart van dit jaar een UWV tender gewonnen. En dat betekent voor het bedrijf dat de zilvervloot is binnen komen varen, voor een bedrag van zo’n slordige EUR 65 miljoen over de komende 14 jaar. Dit is niet minder dan een garantie op levensvatbaarheid. Tegelijkertijd lijkt 8vance hiermee gelijktijdig WCC uit UWV te drukken, en dat is toch wel een bijzonder ontwikkeling. Voor de tweede keer kiest UWV voor een software startup om een cruciale functie van UWV Werkbedrijf te leveren: de bemiddelingsservice (voor UWV medewerkers, werkzoekers en werkgevers). Een kleine 25 jaar geleden was WCC de startup waar de Arbeidsvoorziening (het huidige UWV) voor koos, en nu kiest UWV voor 8vance.

Overigens verwacht ik dat het nog een lange, heel lange tijd zal duren voordat we de resultaten in bv. Werk.nl kunnen gaan zien, de implementatiemolens bij UWV draaien in het algemeen extreem traag. Maar het eerste schaap is over de dam.

Binnenkort hoop ik wat meer te kunnen vertellen over de plannen van UWV met betrekking tot haar softwarepakket leverancier. Met speciale aandacht voor de gebruiksvriendelijkheid voor werkzoekers natuurlijk. Tenslotte zijn zij de groep mensen die het meest met deze software moeten gaan werken.

Geef een reactie