ICT vacatures zijn het zonnetje in een somber huis

Waar voor vrijwel alle beroepsgroepen de vacaturevolumes weer in een krimpmodus verkeren is dit zeker niet het geval voor de ICT vacatures. Sterker nog, deze beroepsgroep groeit en bloeit als nooit tevoren:

Vacaturevolume ICT-vacatures, week 1, 2008 – week 21, 2012. Bron: Jobfeed

Vacaturevolume ICT-vacatures, week 1, 2008 – week 21, 2012. Bron: Jobfeed

Sinds het dieptepunt in de eerste helft van 2010 is er uitsluitend groei te noteren, zoals de rode trendlijn van het 52-weeks gemiddelde goed laat zien. Een schitterend beeld; als we tenminste al die vacatures ook weten in te vullen. Want hier zal binnen bepaalde functiegebieden ongetwijfeld sprake zijn van krapte. Wat natuurlijk weer bijzonder goed nieuws is voor de intermediaire sector. Het boekje Bluf your way into ICT recruitment zal in deze periode gretig aftrek vinden…

De indrukwekkende ontwikkeling van het ICT-vacaturevolume (rode lijn) wordt helemaal duidelijk als we dat afzetten tegen de ontwikkeling van het totale vacaturevolume (grijze lijn). In onderstaande grafiek is de procentuele verandering van het volume weergegeven ten opzichte van heel 2008 (= 0%):

Procentuele onwikkeling vacaturevolume ten opzichte van 2008 (= 0%). Rood = ICT. Bron: Jobfeed.

Procentuele onwikkeling vacaturevolume ten opzichte van 2008 (= 0%). Rood = ICT. Bron: Jobfeed.

Uit deze grafiek wordt zeer duidelijk dat het totale vacaturevolume de laatste tijd weer bijzonder snel aan het afnemen is. Maar daar laat het ICT-vacaturevolume zich helemaal niets aan gelegen liggen. Volgens mij zijn de huidige gespecialiseerde intermediairs een bijzonder gelukkige groep mensen. Die waarschijnlijk zelf ook niet meer weten waar ze de mensen vandaan moeten slepen.

Overigens is het grootste zonnetje in huis natuurlijk de beroepsgroep Gezondheidszorg en Welzijn. Deze beroepsgroep is qua vacaturevolume met een whopping 94% gegroeid ten opzichte van 2008. Nauwelijks voor te stellen, totdat je bedenkt dat we met zijn allen steeds ouder, zwakker, dikker worden en steeds minder bewegen…

Geef een reactie

5 Comments
    • Marc Drees
      says:

      De trend is het voortschrijdend 12-maands gemiddelde. Dat betekent dat het 12-maands gemiddelde over een kalenderjaar als punt op 1 juli van dat jaar wordt geplaatst. Het betekent dus ook dat het eindpunt van de trendlijn 6 maanden eerder ligt dat het meeste recente datapunt. Het is echter wel zo dat dat eindpunt de data van dat meest recente datapunt tot en met 12 maanden daarvoor combineert.

  • Rob van Elburg
    says:

    … en dat in 2012. Het jaar van begrotingstekorten, recessie, oplopende werkeloosheid, reorganisaties & Joan Franka… 

     
     

  • Mark Joosten
    says:

    Met ons bedrijf zitten wij in deze groep van intermediairs die zich specifiek richt op een deel binnen de ICT-arbeidsmarkt (.NET ontwikkelaars, regio Zuid-Holland) en toevallig heb ik vorige week een artikel geschreven over het feit dat wij ondanks de krapte in deze makt toch merken dat ook de .NET-arbeidsmarkt geraakt wordt door een verslechterd economisch klimaat (https://bit.ly/LDyg9R). In totaal telde wij op 10 mei 301 bedrijven in Zuid-Holland die met .NET werken, waarvan er maar liefst 164 aangaven op zoek te zijn naar een .NET specialist. Het percentage van bedrijven die aangeven op zoek te zijn, ligt in lijn met het gemiddelde van de afgelopen 8 maanden (het moment dat we begonnen zijn met meten). Echter, zoals ik ook in dit artikel omschreef is de werkelijkheid toch iets genuanceerder. Zo ervaren wij dat een aantal bedrijven vacatures op hun website zetten zonder dat ze echt op zoek zijn. Ook merken we dat de eisen het afgelopen jaar steeds strenger zijn geworden. Met andere worden het aantal vacatures mag dan wel relatief groot zijn, maar ook de .NET-arbeidsmarkt merken we een verslechtering. Ik ben het wel eens dat in de grote linie de ICT markt relatief sterk blijft.